:

:

TV Most

clock

Februar 24, 2015   12:05

0

118

Mekalister: EK da ispita srpski zakon

"Sinoć smo se na sastanku moje poslaničke grupe dogovorili da zatražimo od Komisije da utvrdi da li je taj zakon u skladu sa evropskim standardima", rekao je Mekalister novinarima nakon glasanja o paketu amandmana na njegov izveštaj o Srbiji u Spoljnopolitičkom odboru EP u Briselu.

Među izglasanim amandmanima se nisu našli zahtevi hrvatskih poslanika da se napredovanje Srbije u evropskim integracijama uslovi izmena ovog zakona, po kome sud u Srbiji može da sudi Hrvatima za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj.

Zbog toga su hrvatski poslanici tokom jučerašnje rasprave burno reagovali i najavili da neće odustati od tog zahteva.

Mekalister je rekao da tek treba videti da li će ostale poslaničke grupe prihvatiti ovaj predlog Evropske narodne partije, čiji je on član.

"To ćemo znati tek za nekoliko dana", kazao je on.

Juče je Sajmon Morđu, jedan od direktora u Komisiji, tokom rasprave u Komitetu rekao da je stav Komisije da je ovo bilateralno pitanje koje Srbija i Hrvatska treba da reše na tom nivou.

"Biću kristalno jasan: uslovljavati Srbiju da ukine zakon koji u sličnom obliku postoji u mnogim članicama EU bi bio presedan", poručio je Morđu.

Poslank Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković najavio je danas da će Hrvatska u svim institucujama EU nastaviti da zahteva ukidanje zakona.

"Pokušaćemo da stavimo ovo pitanje na dnevni red plenarne sednice EP u martu", izjavio je on.

Mekalister je rekao da je zadovoljan danas usvojenim amandmanima na njegov predlog rezolucije.

“Pedeset poslanika glasali su za amandmane, četiri su bila protiv, a dva uzdržana, što pokazuje da Srbija ima veliku podršku u Komitetu", rekao je on.

Finalna verzija rezolucije, koja treba da bude formalno usvojena na sednici u Strazburu, sadrži pohvale Srbiji zbog rada na unutrašnjim reformama, napretku u dijalogu o normalizaciji sa Prištinom i razvoja dobrosusedskih odnosa, kao i zahtev Evropskom savetu da što pre otvori prva poglavlja u pregovaračkom procesu.

Sa druge strane, od Srbije se traži da povede više računa o slobodi medija, da poštuje nezavisne institucije i da ne smanjuje autonomiju Vojvodine, kao i da se priključi sankcijama EU protiv Rusije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva