:

:

TV Most

clock

Oktobar 29, 2017   12:05

0

262

Međunarodni inkluzivni festival "Note za sve"



"Note za sve''- inkluzivni festival koji već osam godina promoviše različite muzičke talente korisnika institucija socijalne zaštite ove godine okupio je oko pet stotina učesnika iz 16 ustanova. Svi su imali priliku da se predstave kroz muziku a najveći utisak koji korisnici ponesu iz Kragujevca je upravo međusobno druženje i zajedničko pevanje.




"Imamo mi više učesnika, samo svaki put dovedemo druge da bi i oni videli kako je sve to i šta se dešava. Oni se ovde i međusobno druže, upoznaju i vide nešto novo", kaže Ivana Vujackov, radni terapeut doma za smeštaj duševno obolelih lica ,"Sveti Vasilije Ostroški'' iz Novog Bečeja.


"Ovaj festival nam mnogo znači kao i bilo koje učešće sa našim dragim korisnicima jer se oni pokrenu na nešto lepo, stiču nova iskustva i jednostavno mi im ispunimo ne samo vreme tog dana, nego oni i narednih meseci prepričavaju utiske i drugim korisnicima", kaže Jelena Jovanović, radni terapeut doma za penzionere i stara lica "Homoljski raj'' iz Kučeva.



"Nama puno znači učešće na ovom festivalu, a naravno najviše znači deci kako bi se upoznali sa ostalima, učestvovali, pevali, veselili se i napravili svima jedan mali praznik", ističe Stevan Moša, profesor škole za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" u Novom Sadu.



Zavod za smeštaj odraslih lica Male Pčelice organizator je jedinog muzičkog inkluzivnog festivala u Srbiji. Ova ustanova socijalne zaštite poslednjih godina pruža primer drugima kako institucija ovakvog tipa može da izgleda.



"Za četiri i po godine u Pčelicama smo renovirali oko 15.000 kvadrata životnog i radnog prostora korisnika, a takođe smo i uložili oko 80 miliona dinara ukupno u opremu", navodi Vladica Stojanović, direktor Zavoda za smeštaj odraslih lica Male Pčelice.



"Država može da uloži i mnogo više od onoga što joj se nudi. Vrlo malo projekata ima i mi ćemo da animiramo centre i domove da nam daju što više projekata kako bi mi mogli da napravimo prioritete, ali i plan", kaže ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.



Poruka ovogodišnje festivala "Note za sve'' je da treba da obratimo pažnju i na marginalizovane grupe ljudi koji uglavnom žive u senci društva iako su puni života, osmeha i muzike.





 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva