:

:

TV Most

clock

Septembar 15, 2015   12:05

0

125

Međunarodna zajednica da ujedini snage protiv ID

Putin je situaciju oko ID ocenio kao "veoma ozbiljnom" i izrazio zabrinutost zbog eventualnog povratka džihadista iz mnogih zemalja Evrope, Zajednice Nezavisnih Država (ZND) i Rusije, nakon što su prošli "ideološki i vojni trening" ID, prenosi Raša Tudej.

Putin ističe da je vreme da se ostave po strani geopolitičke ambicije da bi međunarodna zajednica ujedinila snage za borbu protiv pretnje kakvu predstavlja ID.

Ruski predsednik apeluje da se napusti i politika dvostrukih standarda, kao i direktnog i indirektnog korišćenja terorističkih grupa za ostvarivanje sopstvenih ciljeva, uključujući i one da se skinu s vlasti neke vlade i režimi.

Putin je naglasio kako Rusija podržava sirijsku vladu u borbi protiv terorizma i nastaviće to da čini. "Mi pružamo tehničko-vojnu pomoć Damasku" izjavio je Putin i pozvao i druge zemlje da se u tome pridruže Rusiji.

"Moramo da ujedinimo napore sirijske vlade, kurdskih snaga samoodbrane i tzv. 'umerene opozicije', kao i drugih država (bliskoistočnog) regiona da bi se izborili sa pretnjom sirijskoj državnosti i sa terorizmom", rekao je ruski predsednik.

Ističući kako se aktivnost džihadista proteže i van Iraka i Sirije, Putin je kao primer naveo Avganistan - zemlju razorenu sukobima, u kojoj se situacija znatno pogoršala posle povlačenja najvećeg dela međunarodnih trupa, u kojoj postoji realna pretnja od infiltracije terorističkih grupa iz susednih država.

Putin je ponovo odbacio optužbe kako je Rusija, podržavanjem režima u Damasku, odgovorna za pojačan priliv izbeglica u EU. On je istakao kako ljudi beže od vojne eskalacije i zverstava terorista. "Da Rusija nije podržavala Siriju situacija u toj zermlji bi bila gora nego u Libiji i dotok izbeglica bi bio još veći", napominje ruski predsednik.

Putin je istakao kako nije Rusija destabilizovala situaciju u zemljama kao što su Libija, Irak, Jemen i Avganistan i u drugim regionima sveta. "Nismo mi ti koji su tamo uništili vladine institucije, stvarajući vakuum vlasti u koji su se odmah infiltrirali teroristi", rekao je ruski predsednik.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva