:

:

TV Most

clock

Mart 28, 2017   12:05

0

177

Mediji:Vladajuća koalicija nema glasove za demarkaciju sa CG?

Za ratifikaciju je potrebno više od 80 glasova. Demokratska partija Kosova (DPK) i Demokratski savez Kosova (DSK), zajedno sa srpskim poslanicima, imaju 78 glasova. Osim toga, postoje poslanici unutar DPK i DSK koji su izričito protiv ratifikacije graničnog sporazuma.

Ratifikacija je jedini uslov za dobijanje vizne liberalizacije stanovnika Kosova sa zemljama Evropske unije.

Kosovska ministarka za evropske integracije Mimoza Ahmetaj poručila je da jedino demarkacija može doneti ukidanje viza. Istu poruku uputio je i kosovski predsednik Hašim Tači, ocenivši da ako demarkacija uskoro ne bude odobrena u Skupštini, može da prođe decenija pre nego što će stanovnici Kosova moći slobodno da se kreću u šengenskoj zoni.

"Definitivno je da će se, ako se odobri razgraničenje, liberalizacija viza desiti u narednim mesecima. Ako ne, nema sigurnosti mesecima, godinama, a možda ni decenijama", rekao je Tači.

Opozicione albanske stranke najavile su da će i dalje biti protiv demarkacije granice sa Crnom Gorom, kao što su i protiv formiranja Zajednice srpskih opština.

Predstavnici Srpske liste kažu da nisu konsultovani tokom izrade predloga zakona o ratifikaciji granice sa Crnom Gorom i da sa koalicionim partnerima u vladi nisu razgovarali o tome.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva