:

:

TV Most

clock

Avgust 31, 2018   18:17

0

121

Mediji u regionu o izboru strateškog partnera za RTB "Bor"

Zagebački Jutarnji list je preneo vest iz Beograda da je Vlada Srbije odlučila da za strateškog partnera RTB "Bor" izabere kinesku firmu koja se obavezala da će uložiti 350 miliona dolara za dokapitalizaciju.

List podseća da je RTB "Bor" jedini proizvođač bakra i plemenitih metala (84, zlata i srebra), u Srbiji. Ruda se u rudnicima iskopava više od 100 godina, a u borskoj topionici proizvode se katodni bakar i plemeniti metali.

Portal poslovni.hr preneo je agencijsku vest da je kineska kompanija "Ciđin majning grup" dostavila biznis plan od 1,46 milijardi dolara, za 63 odsto vlasništva u RTB "Bor".

Preneo je i izjavu ministra rudarstva Aleksandra Antića da se kineska kompanija obavezala i na očuvanje 5.000 radnih mesta, kao i na to da će obezbediti 200 miliona dolara za otplatu dugova.

Podseća da kompanija "Ciđin" u devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, te da je prošle godine kompanija bila na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu.

Vest o tome da je RTB "Bor" dobio strateškog partnera u kineskoj firmi "Ciđin" prenela je i Al Džazira Balkans, pozivajući se na Tanjug.

O izboru kineske kompanije "Ciđin" za stateškog partnera u RTB "Bor", izvestilo je i nekoliko makedonskih medija.

Agencija MIA podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno izjavio da će izbor strateškog partnera za RTB "Bor" imati ogroman značaj ne samo za Bor, već za celu Srbiju i da je u pitanju velika investicija koja će biti od veoma velikog značaja za ceo Borski okrug.

Istakli su i da je "Ciđin" jedan od najvećih proizvođača zlata u Kini i drugi po veličini u proizvodnji bakra.

 

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva