:

:

TV Most

clock

Maj 22, 2017   12:05

0

113

Mediji: Plenković najveći gubitnik lokalnih izbora

Hrvatska je u lokalne izbore ušla bez jasne parlamentarne većine, što je za posledicu, kako se smatra, imalo i činjenicu da je, na primer, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba dobio manje od šest posto glasova.

Da HDZ nije zabeležio vrlo dobar rezultat u Splitu, Plenković bi već danas morao da podnese ostavku, smatra deo medija.

Kao uzrok za debakl Plenkovićevog HDZ, baš kao i Tomislav Karamarko pre odinu dana, smatra se to što je on praktično raspustio vlastitu vladu i jedini je, kako se smatra, krivac za raspad vladajuće koalicije s Mostom.

Smatra se i da Plenković definitivno izgubio poverenje desnog krila HDZ-a, koje je u Zagrebu glasalo za kandidatkinju Brunu Esih.

Stanovnici velikih gradova u Hrvatskoj još su više nego inače, pokazali opravdani prezir prema HDZ-u, osim u Splitu, te je stoga potpuno opravdano to što se postavlja pitanje Plenkovićeve sudbine.

Bivši HDZ-ovac, Zlatko Hasanbegović koji je isključen iz te stranke u izbornoj noći je najavio osnivanje nove stranke, koja je prirodno orijentirana prema HDZ-ovom biračkom telu.

Velik broj HDZ-ovog članstva srednjeg ranga podržava Hasanbegovića. Ako Andrej Plenković ne uspe da sastavi novu vladu samo je pitanje vremena, kada će on doživeti sudbinu svog prethodnika Tomislava Karamarka.

Iako je nakon saopštenja rezultata prvog kruga, Plenković izrazio izuzetno zadovoljstvo i protumačio ih kao potvrdu odgovorne politike koju ta stranka, Jutarnji list primećuje da je u centrali stranke u tom trenutku bio vrlo mali broj članova.

"Rezultati su za nas očekivani, za razliku od pre četiri godine kada smo u prvom krugu pobedili u 25 gradova sada imamo pobedu u 37. Očekujem i da ćemo voditi 13 županija", rekao je Plenković.

U gotovo komornoj atmosferi, piše list, bez euforije i glasnog navijanja, u centrali HDZ-a dočekani su rezultati prvog kruga, uz vidljivo razočaranje neuspehom u Zagrebu. Plenković je, kako se navodi, bio krajnje nezadovoljan prvim izjavama koje su dali viđeniji hadezeovci, među njima i Milijan Brkić, kada je bio vidljiv debakl u glavnom gradu.

Pogotovo kada se, kako se navodi, Brkić pred novinarima zapitao jesu li izabrani pravi kandidati, piše list.

Dodaje se da je Plenković da bi spustio prve tenzije, koje su se javile nakon izlaznih rezultata koji su ukazivali na HDZ-ov debakl u sva četiri velika grada, pred novinare kojih je, kako se navodi, bilo gotovo više od hadezeovaca, poslao svog poverljivog čoveka Davora Božinovića koji je diplomatski izbegavao odgovore i samo rekao kako je "prilično siguran" da će jedan od četiri HDZ-ova kandidata u velikim gradovima u drugom krugu postati gradonačelnik.

Analitičar Davor Đenero, međutim, veruje da uprkos svemu Plenković neće ići na prevremene parlamentarne izbore.

Đenero, naime, za portal Dnevno ističe da ne misli da ovi izbori imaju veliku poruku za HDZ i Most.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva