:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jun 19, 2015   12:05

0

168

Mediji o spremnosti Vučića da ide u Srebrenicu

Agencija Rojters ocenjuje da će Vučićevo prisustvo na godišnjici u Srebrenici 11. jula, obeležiti izuzetno simboličan momenat za oporavak balkanskog regiona i pomirenje posle ratova vođenih tokom raspada Jugoslavije.

Rojters podseća i da je bivši predsednik Boris Tadić prisustvovao 15. godišnjici 2010, ali navodi da je Vučić "mnogo više povezan sa srpskom nacionalističkom prošlošću, iako je danas prozapadni reformator".

Britanska agencija u ovom kontekstu piše i da je Srbija pod pritiskom Zapada za popravi odnose sa ostalim zemljama bivše Jugoslavije, kako bi napredovala na putu ka članstvu u EU.

Američka agencija AP, u vesti da je Vučić izjavio da je spreman da ode u Srebrenicu 11. jula, navodi da ova izjava srpskog premijera stiže u trenutku pojačanih tenzija zbog hapšenja Nasera Orića u Švajcarskoj, što je dovelo do otkazivanja posete predsednika Tomislava Nikolića Sarajevu, koja je trebalo da bude realizovana u utorak, 16. juna.

U fokusu regionalnog medijskog prostora, u prvom redu bosanskohercegovačkog, danas se našla poruka Vučića da Srbija nije spremna da podrži predlog rezolucije o Srebrenici, ali da je on spreman da ode 11. jula u Srebrenicu ukoliko Bošnjaci to budu želeli.

Naslovnice elektronskih izdanja udarno mesto ustupile su slikama i rečima premijera Srbije - "Spreman sam da pognem glavu pred nevinim srebreničkim žrtvama", prenose banjalučke "Nezavisne novine", dok sarajevski portal Klix navodi da je Vučić svoj govor o Srebrenici počeo rečima Ernesta Hemingveja "hrabrost je gordost pod pritiskom".

"Ako me ovakvog kakav jesam, sa mojom otvorenom rukom, hoćete da vidite u Srebrenici, ja ću tamo doći bez obzira na sve rizike posle reči koje sam danas izgovorio o Naseru Oriću i rezoluciji o Srebrenici", reči su premijera koje izdvaja portal.

Da je spreman da ode u Srebrenicu, ali da ne podržava rezoluciju poruka je koja je dobila udarno mesto i u izveštaju Radio televizije Republike Srpske sa Vučićeve konferencije za novinare u Beogradu.

Naglasak je stavljen i na premijerovim rečima da je Srbija obavestila svih pet članica Saveta bezbjednosti UN da ne podržava rezoluciju o Srebrenici i da vlada nije donela odluku da od Rusije zatraži da uloži veto, ali i rečima da Srbija ne sme da odustane od zahteva za izručenjem Orića, odnosno pitanju ko je taj koji traži da se on ne procesuira.

Ne manje značajna RTRS-u je i i izjava premijera da je spreman da plati svaku cenu za političku stabilnost Srbije, ali i konstatacije "da Srbi i Bošnjaci moraju da žive u miru" i da "moramo da živimo drugačije živote da bismo bili normalni".

Ono što "Dnevni avaz" smatra da najviše zanima čitaoce je da će, citira list, Vučić doći u Potočare ako to Bošnjaci žele, kao i negov poziv Bošnjacima da "ne razmišljaju o sudbini Aleksandra Vučića i Nasera Orića, već o sudbinama ljudi koji su pretrpeli muku, patnju i bol Srebrenice" i da ne odbijaju njegovu i ispruženu ruku Vlade Srbije da uređuju odnose.

Iscrpnim izveštajuma sa konferencije za novinare iz srprske prestonice oglasile su se i agencije Hina, koja je pažnju obratila na pitanja vezana za Srebrenicu, rezoluciju, Orića, mađarsku "ogradu", ali i najavu skorog dolasla nemačke kancelarke Angele Merkel u Beograd, kao i Fena koja se , uglavnom, oslonila na pisanje Tanjuga, stavljajući na taj način akcenat na iste teme i probleme o kojima je Vučić danas izneo svoj stav.

Spremnost srpskog premijera da ide u Srebrenicu na obeležavanje dve decenije od zločina počinjenog nad Bošnjacima preneli su i mediji u Crnoj Gori apostrofirajući da će Vučić to učiniti ukoliko Bošnjaci to budu želeli.

"Neki kažu da sam dobrodošao, a neki da ne smem. Načelnik Srebrenice rekao je da se ne pojavljujem ako Orić ne bude na slobodi. ÄŒekam da kažu, ako ne žele srpskog predstavnika, ja ću da razumem", prenela je RTCG Vučićeve reči.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva