:

:

TV Most

clock

Septembar 14, 2016   12:05

0

111

Mediji: Most može u vladu sa HDZ ili u opoziciju

Zagrebački Večernji list, međutim, konstatuje da za razliku od lani, Most više nije u poziciji da postavlja ultimatume jer vlast može sastaviti jedino s HDZ-om ili biti u opoziciji, dok HDZ ima manevarskog prostora da vladu formira i s nekim drugim političkim igračima.

HDZ je na proteklim vanrednim izborima osvojio 61 mandat, a Most 13.

U skladu s tim, navodi ovaj hrvatski dnevnik Most, prema informacijama iz HDZ-a, sada ne može očekivati sve ono što je imao u prošloj vladi.

HDZ je, kažu izvori tog lista, navodno spreman Mostu ponuditi četiri ministarstva, što je dva manje nego u prošloj vladi.

Osim toga, HDZ će, prema trenutačnim informacijama, tražiti da Ministarstvo privrede pripadne HDZ-u, a ne kao pre kad je bilo u kvoti Mosta, a zauzvrat bi Most navodno mogao dobiti Ministarstvo zdravlja.

Å ef HDZ Andrej Plenković je nakon jučerašnjih četvoročasovnih pregovora izjavio da im je cilj dugoročna saradnja s Mostom i stabilna vlada, a da je suština prvih pregovora bila pojasniti sedam Mostovih tačaka za saradnju.

Pozivajući se na svoje izvore, Večernji pise da je HDZ navodno spreman Mostu ponuditi četiri ministarstva, što je dva manje nego u prošloj vladi.

Da je HDZ-u jedino prihvatljivo da Andrej Plenković bude premijer, jasno je otkad je postao predsednik HDZ-a jer su njegove poruke odmah išle u smeru da samo relativni pobednik izbora, koji ima izborni i politički legitimitet, može biti predsednik vlade.

U HDZ-u se već čuju i imena ljudi koji bi u vladi mogli imati najviše funkcije, piše list i dodaje da bi, na primer, Davor Ivo Stier mogao bi biti novi ministar spoljnih poslova, ali i potpredsednik vlade za spoljne i unutrasnje poslove.

Na potpredsedničko mesto može računati i Ivana Maletić koja bi verojatno bila potpredsednica za privredu, a možda i ministarka privrede ili ministarka preduzetništva.

Ministar privrede bi bio Tomislav Ćorić ili ministar rada i penzijskog sistema. Za to mesto konkuriše i Goran Marić.

Iako se kao ministar zdravlja spominjao Drago Prgomet, povratnik u HDZ, on navodno nikada nije bio preterano zainteresovan za tu poziciju, nego uz mesto saborskog zastupnika karijeru želi nastaviti na Klinici za ORL na Rebru.

Zagrebački Jutarnji list, takođe, piše da HDZ nudi Mostu četiri ministarstava i mesto potpredsednika vlade, ali dodaje da Most navodno želi i mesto predsednika Sabora da bi mogao da kontroliše donošenje zakona i protivi se koaliciji s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem.

List, međutim, navodi da nije sigurno da će HDZ pristati na to, što je već u utorak poručio povratnik u stranku Drago Prgomet.

On je kazao da je HDZ relativni pobednik izbora, te smatra da bi HDZ trebalo da ima i premijera i predsednika Sabora.

Navodno, Most je postavio jedan uslov od kojeg nikako neće odustati, a to je da ne pristaju na to da u koaliciju uđe Milan Bandić.

"Nikakvi dogovori s Bandićem ne dolaze u obzir - poručili su iz Mosta", piše Jutarnji list.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva