:

:

TV Most

clock

Jun 12, 2017   12:05

0

154

Mediji: Makedonija u napadu prijateljstva, Grčka ne menja stav

Korišćenjem "privremenog naziva" "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" bi se, prenosi se u Atini, "uklonila prepreka nastala protivljenjem Grčke" početku procesa stupanja Makedonije u NATO i EU, jer je svojevremeno Atina pristala da Makedonija bude primljena u UN, upravo kao BJRM, a da se njen maratonski spor sa Skopljem oko naziva rešava u neodredjenoj budućnosti.

Uoči prve posete Atini, u sredu, makedonskog ministra spoljnih poslova Dimitrova, što će biti i prvi susret zvaničnika Grčke i nove vlade Makedonije, Skoplje se upustilo u "napad prijateljstva prema Grčkoj" javlja atinska RTV SKAI i navodi da je komesar EU za proširenje Johanes Han danas obećao da će i EU pomoći njihovom približavanju.

SKAI iz grčkih diplomatskih izvora večeras prenosi da, bez obzira na to, "Atina ne menja stav" i da "ostaje nepokolebljivo pri svojoj odluci sa samita NATO 2008, kada su i njeni partneri jednoglasno odlučili da neće primiti Skoplje u svoje redove pre no što se dogovori obostrano prihvatljivo rešenje za pitanje imena" Makedonije.

Ipak, "u načelu je grčka diplomatija izrazila uzdržan optimizam zbog stava kojeg se za sada drži nova vlada u Skoplju, i namerava da iskoristi priliku koja se pruža u sredu (posetom Dimitrova), tako što se očekuje da će se razmotriti šira formula za poboljšanje bilateralnih odnosa, čemu bi doprinelo i rešenje za naziv", ukazali su neimenovani zvanični izvori.

Ministri spoljnih poslova Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov će, rekao je jedan zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Grčke, razgovarati "o prihvatanju novih mera za jačanje poverenja u nastavku programa koji je započet pre dve godine".

SKAI ukazuje da se mogućnost prijema Makedonije u NATO otvara u vreme "složenih odnosa jer je mešanje Rusije na Balkanu pojačalo volju Zapada da reši otvorena pitanja u tom regionu".
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva