:

:

TV Most

clock

Oktobar 15, 2017   12:05

0

203

Mediji: Izlazak SAD iz Uneska nije bio koordinisan s Izraelom


Ti zvaničnici kažu da nije bilo koordinacije s Izraelom u danima pre nego što je odluka objavljena u četvrtak i da administracija predsednika SAD Donalda Trampa nije to najavila jevrejskoj državi, koja je potom brzo odlučila da i sama napusti Unesko. 



O mogućnosti da SAD to učine su ipak razgovarali izraelski i američki zvaničnici ranije u Njujorku i Parizu. O istoj temi je bilo reči i tokom posete američke ambasadorke u UN Niki Hejli Izraelu u junu.



Medjutim, izraelski izvori navode da Amerikanci nisu rekli Izraelu da je odluka doneta, uprkos bliskim odnosima jevrejske države i Trampove administracije. Izraelski list Harec navodi da ova afera ukazuje na ozbiljan manjak koordinacije izmedju dve zemlje saveznice.



Visoki zvaničnici u Jerusalimu su potvrdili da se za odluku državnog sekretara SAD Reksa Tilersona o napuštanju Uneska saznalo iz izveštaja na veb sajtu časopisa Forin polisi (Foreign Policy) kasno u sredu. Tada su izraelske diplomate u ambasadi u Vašingtonu, u UN i u Unesku u Parizu tražile objašnjenje američkih kolega. Tek kasno u četvrtak ujutru Izraelu je rečeno da će odluka biti objavljena za nekoliko sati.



ÄŒinjenica je da Stejt department nije informisao Izrael i nakon što je Tilerson doneo odluku o izlasku. On je to javio odlazećem generalnom direktoru Uneska Irini Bokovoj, a SAD su informisale svoje saveznike, uključujući Izrael, nakon što su već mediji objavili vest. 



U Izraelu se tada slavio jevrejski praznik Sukot i to je glavni razlog za dosta čudnu objavu od četvrtka uveče da je premijer Netanjahu dao instrukcije Ministarstvu spoljnih poslova da se pripremi za mogućnost izlaska Izraela iz Uneska zajedno sa SAD koje su takvu odluku obrazložile izmedju ostalog anti-izraelskim odnosom agencije. 



S obzirom da nije bio poznat trenutak američke odluke nije bilo stvarne diskusije s premijerom Netanjahuom o tome i njegova instrukcija je bila rezultat telefonskog razgovora sa nekoliko njegovih savetnika i zvaničnicima Ministarstva.



Komentator Hareca napisao je da su se Izrael i SAD tako našli u situaciji da budu zajedno protiv celog sveta, ako se ima u vidu i odnos prema nuklearnom sporazumu s Iranom. 



Komentator dodaje da to nije klub čiji bi član trebalo biti, niti bi od SAD trebalo primati takve "poklone", kada već imaš dovoljno neprijatelja.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva