:

:

TV Most

Foto: telegraf.rs

clock

Maj 09, 2015   12:05

0

198

Mediji: Haos na severu Makedonije

Makedonski mediji izveštavaju da je u akciji policije poginulo troje ljudi, a da je povređeno 15, od kojih troje teže.

Kako prenosi Rojters, specijalne jedinice u oklopnim vozilima blokirale su predgrađe Kumanova, grada koji se nalazi 40 km severno od Skoplja, a lokalni mediji javljaju o žestokim sukobima i pucnjavi iz automatskog oružja.

Helikopteri nadleću područje na kome su 2001. vodile borbe između Albanaca i vladinih snaga, pre nego što je diplomatskim naporima sprečcen opšti građanski rat u Makedoniji, piše Jutarnji list.

Portal Klix.ba prenosi da policija trenutno pokušava da pronade i eliminiše napadače.

Nezvanično, prema pisanju ovog portala iz BiH, radi se o grupi koja broji od 50 do 70 ljudi, koji su navodno bili smešteni u jednoj u privatnoj kući.

Blokirano je kompletno naselje, a prema neslužbenim informacijama, ima poginulih i povređenih, među civilima i policijom.

Incident dolazi dan pošto se hiljade opozicionih pristalica pridružilo protestima širom Makedonije zbog navodne policijske brutalnosti, prenosi AP.

Nešto manje od tri sedmice ranije, grupa od oko 40 etničkih Albanaca sa Kosova nakratko je preuzela kontrolu nad jednom policijskom stanicom na severnoj granici Makedonije, zahtevajući stvaranje albanske države u Makedoniji, podsetio je AFP.

Najnoviji događaji u Kumanovu podstiču bojazni o nestabilnosti u bivšoj jugoslovenskoj republici još više nakon meseci političke krize, ocenjuje Rojters.

Ovi događaji će najverovatnije produbiti zabrinutosti Zapada oko stabilnosti u Makedoniji, gde je vlada na ivici kolapsa, zbog optužbi opozicije o ilegalnom prisluškivanju i zloupotrebi položaja, navodi britanska agencija.

Opozicija je počela male ali svakodnevne proteste zahtevajući ostavku premijera Nikole Gruevskog, a najavila je veliki skup za 17. maj.

Posmatrači strahuju da bi politički lideri na obe strane mogli da iskoriste etničke napetosti u svoju korist, u državi gde 30 odsto od dva miliona stanovnika čine etnički Albanci, prenosi Rojters.

Kosovski zvaničnici prate događaje u Makedoniji sa zabrinutošću, navodi britanska agencija, prenoseći saopštenje kosovskog ministarstva spoljnih poslova u kome se pozivaju "sve strane da se uzdrže od nasilja i pronađu rešenje kroz politički dijalog".

Bivša jugoslovenska republika se, takođe, bori, sa ekonomskom krizom, gde nezaposlenost iznosi čak 28 odsto, navodi francuska agencija.

Mnogi u Makedoniji, bez obzira na etničko poreklo, frustrirani su zbog sporosti u razvoju zemlje i integracija sa Zapadom, gde je nastojanje države da se priključi Evropskoj uniji i NATO blokirano dugogodišnjim sporom sa Grčkom oko imena države, podseća Rojters.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva