:

:

TV Most

clock

Jun 11, 2015   12:05

0

183

Mediji: Han razočaran, Makedonija u stagnaciji



Pregovori uz posredovanje evrokomesara Johanesa Hana trajali su duže od 12 sati, a glavni kamen spoticanja za dogovor o izlasku iz političke krize u Makedoniji je, kao što se i očekivalo, pitanje formiranja prelazne vlade.

Prvi je vest o propalim pregovorima saopštio komesar Han koji je predvodio dijalog makedonske vlasti i opozicije - VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, SDSM-a Zorana Zaeva, DUI Aliji Ahmetija i DPA Menduha Tačija.

Datum novog susreta nije određen, a jedinu iskru nade bacio je Han rekavši da EU neće odustati i da "građani Makedonije zaslužuju evropsku budućnost".

Kratko nakon pregovora oglasili su se Gruevski i Zaev razmenivši optužbe za odgovornost propalih pregovora.

"Zaev je želeo da uništi današnje razgovore, da se ne postigne dogovor, To je želeo prvo zato da ne bi bilo izbora, a drugo da bi se napravila šteta privredi i državi. Veruje da će takvim haosom koji će nastati njegova partija dobiti nekakve političke poene", rekao je Gruevski.

Premijer je kazao da je cilj lidera opozicije bio da se prolongira sadašnje stanje.

"Danas je trebalo da budu dogovoreni detalji oko pripreme narednih izbora. Ali njegov cilj nije bio da se dogovori nego da se stvar odugovlači, da se ne izađe na izbore zato što zna da će na izborima biti poražen", naglasio je Gruevski.

S druge strane, Zaev je u izjavi za Alsat M" svu krivicu za propast pregovora prebacio na premijera Gruevskog.

"Ako budemo imali izbore na kojima će biti izražena volja građana on će doživeti poraz koji već godinama zaslužuje. Moraju biti obezbeđeni uslovi za nezavisne, demokratske i fer izbore", rekao ej uzmeđu ostalog Zaev.

Komesar Han nije krio razočaranje zbog propasti pregovora i što "neko" nije pokazao odgovornost i političku svest za situaciju u kojoj se Makeodnija nalazi.

"I dalje nema dogvora u razgovorima za Makedoniju. Mnogo sam razočaran nečijim nedostatkom odgovornosti i liderstva... Građani zaslužuju bolje - demokratiju, vladavinu prava i evropsku budućnost. Nećemo odustati!", napisao je Han na svom Tviter nalogu.

Evropski komesar je izašao sa zvaničim saopštenjem u kome apeluje da politički lideri treba da ulože napore za nalaženje rešenja bez odlaganja.

"Razgovori su bili otvoreni i detaljni ali dogovor još uvek nije postignut. Evropska unija poziva sve političke partije i građane da bez odlaganja postignu politički kompromis i da predlože konkretna rešenja na osnovu dogovora već postignutog 2.juna", naglasio je Han u saopštenju.

On je dodao da reforme o kojima se razgovaralo na sastanku 2. juna moraju da budu sprovedene.

"Reforme predložene u dogovoru oko kojih su se lideri saglasili treba da budu implementirane u najskorije vreme. To je od suštinskog značaja ukoliko zemlja želi da postigne napredak u evroatlantskim integracijama.

Evropska komisija će uložiti napore da pomogne u političkom procesu i da olakša pregovore", zaključio je Han u saopštenju.

Kako je izvestilo više makedonskih medija pozivajući se na direktne izvore sa sastanka, problem je prelazna vlada, njen sastav kao i vreme kada bi ona stupila na vlast s obzirom na to da je neophodno pripremiti vanredne parlamentarne izbore u aprilu naredne godine.

Prema nezvaničnim saznanjima, Zaev ni u jednom trenutku nije pokazao fleksibilnost i spremnost za diplomatske kompromise. Umesto toga je insistirao na tehničkoj vladi u kojoj ne bi bilo aktuelnog premijera Gruevskog, i koja bi "vladala" Makedonijom više od tri ili cetiri meseca pred izbore.

Gruevski se suprotstavio tom insistiranju predlogom da se ide na prevremene izbore ali da prelazna vlada bude formirana pocetkom sledeće godine.

To je, tvrde mediji, razljutilo Zaeva koji nikako nije želeo da se saglasi sa tom varijantom iako je Han sugerisao da to bude rešenje za izlazak iz krize.

Podršku Gruevskom su dali Ahmeti i Tači koji se nisu složili da se Gruevski povuče sa funkcije premijera.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva