:

:

TV Most

clock

Jul 23, 2015   12:05

0

112

Mediji: Bosanska poseta pomirenja

"Verujem da smo otvorili novo poglavlje zajedničke budućnosti“, prenosi list izjavi Vučića, navodeći da su političari iz BiH i Srbije razgovarali o zajedničkim ekonomskim projektima, te dogovorili zajedničku sednicu vlade u septembru.

Jučerasnsja poseta članova Predsedništva BiH Beogradu bila je po mnogo čemu značajna, dodaje dnevnik.

„Najpre su sva tri člana Predsedništva BiH, što je novina, doputovala, zatim je poseta veoma brzo organizovana u cilju smirivanja strasti. Takođe, državni gosti nisu bili primljeni od strane njihovog pandana predsednika Tomislava Nikolića, kako bi to trebalo da bude, već od premijera Aleksandra Vučića“, ukazuje list.

"Standard“ naglašava da je neobična konstelacija imala svoje razloge jer je Nikolić veoma sporan u BiH, dodajući da je nedavno od bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića pozvan da ne dolazi u Sarajevu, jer je Nikolić uoči komemoracije u Srebrenici "ne samo negirao genocid, već i sve činio da se uz pomoć Rusije spreči rezolucija u Saveti bezbednosti UN".

"Dodatno je i bošnjački komandant Srebrenice Naser Orić na osnovu srpske poternice uhapšen“, navodi list i dodaje da je sve to u BiH izazvalo negodovanje, a iritaciji između dve zemlje doprineo je i napad na premijera Vučića na komemoraciji u Srebrenici.

Pozitivno se u Sarajevu, međutim, ocenjuje uloga Beograda po pitanju predsednika RS Milorada Dodika. "Dodik je nakon intervencije Vučića odustao od svoje namere za održavanjem referenduma“, naglašava list.

Nemački dnevnik „Zidojče cajtung“ ocenio je da postoje znakovi opuštanja tenzija između Srbije i BiH. "Minimalna definicija mira je da nema rata. Idealna definicija mira je - pomirenje. No, mir između Srbije i BiH je u poslednje vreme bio na vrlo niskom nivou", ističe list, dodajući da je nedavno kamenicama i flašama napadnut Vučić u Srebrenici.

"Izgledalo je da su ove dve zemlje biše Jugoslavije na putu da od neprijatelja postanu susedi, ali i 20 godina od kraja rata nije se mnogo postiglo", ukazuje "Zidojče cajtung“.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva