:

:

TV Most

clock

Septembar 17, 2018   17:01

0

221

Matis i Zaev o "uticaju Rusije na referendum"


Džim Matis je novinarima koji su sa njim putovali u Skoplje rekao da nema sumnje da je Moskva finansirala grupe naklonjene Rusiji kako bi propao referendum o promeni imena Makedonije, preneo je AP.



Američki ministar odbrane osudio je, kako je rekao, napore Rusije da iskoristi svoj novac i uticaj da izgradi opoziciju na predstojećem referendumu, čiji bi ishod mogao da otvori put za ulazak zemlje u NATO, čemu se Moskva protivi.



Matis je poslednji u nizu lidera koji boravi u Skoplju kako bi izrazio podršku promeni imena zemlje, nakon generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, nemačke kancelarke Angele Merkel i austrijskog kancelara Sebastijana Kurca.



Matis je rekao da on i drugi saveznici u NATO-u direktno govore u medijima šta misle.



"Mi ne prebacujemo novac ljudima iza scene, mi ne sastavljamo partije koje kontrolišemo ili pokušavamo da kontrolišemo", rekao je Matis.



Ističući da ga, kako tvrdi, mešanje Rusije zabrinjava, Matis je rekao da SAD ne žele da vide da Rusija u Makedoniji radi "ono što je pokušala u toliko mnogo zemalja", preneo je Rojters.



Zaev: Vlada nema informacije o uticaju Rusije na referendum



Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da nema nikakvih dokaza o uticaju Rusije na referendum koji će u toj državi biti održan 30. septembra.



Zaev je to rekao odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji posvećenoj slobodi medija u regionu.



"Nemam nikakvih dokaza o bilo kakvom uticaju Rusije. Rusija i Makedonija su prijatelji i Moskva nema ništa protiv integracija Makedonije u EU, ali je protiv naše integracije u NATO. I to vrlo jasno govore. Mi pokušavamo da objasnimo da za nas ne postoji alternativa osim pune integracije u EU i NATO. Mi želimo da izgradimo prijateljstvo sa svim zemljama i Ruskom Federacijom, tako da verujem da će to razumeti i prijatelji iz Rusije, jer naši građani će ostati posvećeni tom putu", rekao je Zaev.



Potvrdio je da je upoznat sa informacijama na društvenim mrežama na kojima neki šire lažne informacije, ali nije rekao na koga precizno misli.



Ponovio je podršku slobodi medija.



"Pristalica sam slobode medija, jer novinari i medijski radnici najbolje znaju kako se to radi i mi političari i vlada ne samo da podržavamo način za koji misle da najbolji", rekao je Zaev, uz podršku strukovnom udruženju i pozvao na poštovanje etike kako bi se, kako je rekao, suprotstavili lažnim vestima i svim drugim vidovima pogrešnog načina informisanja. 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva