:

:

TV Most

clock

Septembar 03, 2018   16:59

0

217

Matić: Srbija ima stabilan zakonski okvir

Matić je podsetila da je prošle nedelje Vlada Srbije usvojila Akcioni plan Strategije informacione bezbednosti.

Istakla je da će usvojene mere zajedno sa zakonskim i podzakonskim rešenjima u oblasti informacione bezbednosti, između ostalog, doprineti i tehničkoj primeni Regulative Evropskog parlamenta o zaštiti podataka (84, General Data Protection Regulation - GDPR), koja je stupila na snagu 25. maja ove godine.

"GDPR će značajno povećati nivo zaštite podataka o ličnosti i individualnu kontrolu pristupa", rekla je Matić, ističući da uredba važi za Evropsku uniju, ali i za sve kompanije koje nude robu i usluge na teritoriji EU i za sve pravne subjekte koji barataju podacima rezidenta EU.

Državni sekretar je napomenula da su za primenu tehnoloških trendova značajni i Zakon o elektronskom poslovanju, ako i Strategija razvoja novih mreža i nacrt zakona o elektronskim komunikacijama koji je u proceduri usvajanja.

Ona je navela da je jedan od tih trendova i blokčejn tehnologija, i da su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Srpska akademije nauka i umetnosti započele istraživanje o mogućnostima primene u onlajn turizmu i elektronskoj trgovini.

Na panelu „Informaciona bezbednost i privatnost u eri Industrije 4.0“ na konferenciji KES 2018 (84, Conference on Knowledge-Based and Intelligent Information & Engineering Systems), u hotelu "Metropol", o ovim temama govorili su i Dejan B. Popović, SANU, Miodrag Mihaljević, Matematički institut SANU i Milan Dobrijević, odsek za razvoj Digitalne agende Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, saopšteno iz tog resora.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva