:

:

TV Most

clock

Septembar 28, 2017   12:05

0

174

Matić: Dolazak "Alibabe" velika šansa za Srbiju

Tatjana Matić rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da je zainteresovanost najveće kineske internet prodavnice "Alibaba" da otvori logistički centar u Srbiji velika šansa za našu zemlju.

"Ovo je jedinstvena prilika za Srbiju ne samo da u saradnji sa najvećom internet kompanijom razvije jedan logistički centar i bude glavna tačka u Evropi, već i da razvijemo digitalne platforme", kaže Matićeva.

U Srbiji boravi Nacionalna komisija za reforme i razvoj Kine, a juče su sa predstavnicima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija imali skup "Informatički put svile za informacionu povezanost".

"Usaglašeno je da se radi na četiri prioritetne oblasti a to su elektronska trgovina, logistika, razmena tržišnih informacija, onlajn turizam i pametni gradovi. 'Alibaba' može da bude partner Srbije u tri oblasti, kako nekom javnom preduzeću, tako i privatnim kompanijama", napominje Matićeva. 

Kaže da je pored "Alibabe" i druga velika kineska kompanija zainteresovana za saradnju sa srpskim firmama.

"Bitan uslov za dalji razvoj ovih oblasti, pre svega logistike, je dobra železnička infrastruktura i naša železnička infrastruktura ide u pravcu razvoja, radi se na realizaciji pruge Beograd-Budimpešta", ističe Matićeva.

Napominje da je poseta državne i privredne delegacije Kine veoma značajna.

"Nacionalna komisija za reformu razvoja Republike Kine donosi sve strateške odluke u Kini, koordiniraju rad svojih ministarstava i poseta je značajna i sa tog aspekta", kaže Matićeva.

Sa predstavnicima kineske delegacije, kako je rekla, dogovoreno je da se formiraju četiri radne grupe.

"Da se formira baza projekata, međunarodna industrijska alijansa, pilot ekonomska zona, a Kinezi su već delegirali jedan grad, dok će u Srbiji to verovano partner biti Niš", objašnjava Matić.   

Dodaje da je spoljna razmena sa Kinom 590 miliona dolara, a da je doživela i porast od 20 odsto.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva