:

:

TV Most

clock

Jun 22, 2017   12:05

0

113

Maršalov plan osnova transatlantskog prijateljstva

"Maršalovim planom smo uspostavili osnovu za duboko, transatlantsko prijateljstvo", naglasio je Van der Belen na svečanosti u Beču.

Istakao je da Maršalov plan nije imao samo ekonomski značaj, već i psihološki.

"Psihološko delovanje je zasigurno od istog značaja kao ekonomsko. Planom je jednom regionu kojem je bilo katastrofalno loše ubrizgana hrabrost i uverenje", objasnio je Van der Belen.

I drugi govornici su podvukli veliku vrednost transatlantskog partnerska koji je doživeo vrhunac Programom za oporavak Evrope (ERP).

Otpravnik poslova Ambasade SAD u Austriji Judžin Jang podvukao je značaj saradnje Amerike i Evrope, dodajući da je Maršalov plan bio važna polazna tačka.

Ukazao je da je Austrija puna simbola, različitih projekata Maršalovog plana, te da se u toj zemlji ne može baciti kamen, a da se ne pogodi projekat koji je podstaknut sredstava tog plana.

"SAD su se u Evropi zalagale za mir. Ne smemo nikada zaboraviti da su SAD i Evropa snažnije zajedno i siromašnije jedna bez druge. SAD ostaju pouzdan partner Evrope i Austrije", podvukao je američki diplomata.

Austrijski vicekancelar Volfgang Brandšteter rekao je da je Maršalov plan bio projekat kojim je dokazana državnička dalekovidost.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva