:

:

TV Most

clock

Jun 14, 2017   12:05

0

137

Marković: Vojska Crne Gore otvorila vrata NATO-u

Čestitajući vojnicima i oficirima Vojske Crne Gore članstvo te zemlje u NATO-u, Marković je podsetio da su još u martu 2010. godine vojnici Crne Gore prvi put otišli u mirovnu misiju u Avganistanu, pod okriljem snaga NATO-a.


Bio je to, istakao je Marković, jasan znak da saveznici visoko cene spremnost, obučenost i odlučnost crnogorske vojske i na taj način poslata je nedvosmislena poruka.

"Kada crnogorsko društvo u celini bude spremno za ispunjavanje visokih standarda, onako kako su pripadnici vojske već tada bili spremni - Crna Gora će dobiti svoje mesto u društvu najmoćnijih država današnjice. Vi ste, dakle, prvi otvorili vrata Alijanse za svoju državu", rekao je Marković.

Premijer je istakao da je napor vredeo rezultata, jer je prvi put Crna Gora "trajno obezbedila državnu nezavisnost, mir i bezbednost za svoje građane i sve pretpostavke da se celokupna društvena energija usmeri ka ekonomskom napretku i stvaranju uslova za bolji i kvalitetniji život građana".

Marković je naglasio da je svaki četvrti pripadnik Vojske Crne Gore proveo određeno vreme u nekoj od međunarodnih misija i operacija i da to predstavlja dragoceno iskustvo.

"To je podatak kojim se malo ko od saveznika može pohvaliti. Snažna vojska ne zavisi samo od svoje brojnosti, već od spremnosti njenih pripadnika da profesionalno i u skladu sa najvišim standardima i vojnim doktrinama obavljaju postavljene zadatke", ukazao je Marković i izrazio uverenje da će tako biti i ubuduće.

Premijer je obećao da će Vlada Crne Gore uvek sa posebnim senzibilitetom voditi računa o potrebama Vojske.

"I kada je u pitanju tehnička osposobljenost i modernizacija opreme i naoružanja i kada je u pitanju materijalni položaj oficira, podoficira i vojnika. Naša obaveza koja proističe iz članstva u NATO-u je da od 2024. godine izdvajamo iz bruto društvenog proizvoda dva odsto za potrebe Vojske. Mi ćemo tu obavezu ispuniti. Želim takođe da znate da je trošak koji će država imati po osnovu članstva u Alijansi svega 450.000 evra, sav ostali novac koji izdvajamo biće utrošen isključivo za potrebe Vojske i njenih pripadnika", zaključio je Marković.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva