:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jul 31, 2017   12:05

0

143

Marković: Pozivu na dijalog treba da se odazovu svi

Pozivu na dijalog predsednika Aleksandra Vučića treba da se odazovu svi, naglašava on, ne samo političari, već i privrednici, srpska akademija, kulturni radnici, privrednici...

On kaže da Ivica Dačić u svom autorskom tekstu naglasio da je započinjanje dijaloga o Kosovu dokaz zrelosti Srbije kao države i da odlaganje "razmišljanja o tom problemu neće doprineti ničemu".

"Ono što je najvažnije u ovom tekstu je to da je Ivica Dačić postavio neke linije preko kojih nećemo preći - sever Kosova ne dolazi u obzir da bude pod kontrolom Prištine, što se tiče zajednice srpskih opština to treba da budu opštine južno od Ibra i da imaju neku vrstu autonomije", rekao je Marković, koji je i potpredsednik SPS, gostujući na RTS.

Marković je ukazao i na stavove akademika Tibora Varadija, čoveka koji nas je, podsetio je, spasao tužbe u Hagu, a koji je, u razgovoru za Tanjug, predložio teritorijalnu i personalnu autonomiju za Srne na KiM, što znači da i tamo gde ih ima malo - treba da imaju svoja prava. Dačić je, kaže, takođe istakao važnu stvar - poseban status za crkve i manastire.

"Privatizacija na KiM je potpuno nezakonita i mi moramo da sačuvamo imovinu države na KiM, svaki ekser koji je uložila Srbija ili bivša Jugoslavija", naglasio je Marković za RTS.

On smatra da sepreteruje sa davanjem značaja stvaovima NVO - "ima akademija nauka, instituti, privredne komore, kulturni radnici, mora mnogo snaga da se mobiliše u tiom dijalogu, ne samo nekoliko političara", istakao je.

Paradoks je, ukazao je takođe, da su zapadne sile na Kosovu praktično "stvorile državu narkokartela".

"U Kolumbiji su narkokarteli jaki, ali nigde nemaju državu kao što je imaju Haradinaj, Tači, koji su međunarodni kriminalci. To je čudna priča", rekao je Marković.



0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva