:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2015   09:41

0

193

Marko Brecelj u Beogradu

- Pre svega želim sresti ljude i videti gradove kulturnog prostora kome pripadam, te pokazati svoju kantautorsku i performersku formu. Jurišamo u dvojcu sa dva kormilara, uz saboračku podršku svoje supruge Arijane sa kojom dvadeset i petu godinu pišamo protiv vetra u samoniklom kulturnom centru Kopra “Capodistrie”. Dolazimo iz multietničke Istre koju si svojataju tri države. Opet posećujemo mnogonarodnu ravnicu u kojoj sam doživeo prvi veliki uspeh. Ne obuzima me nostalgija za mladošću nego se veselim poseti domovini. Jer Šengenska granica znači mi samo neprirodnu prepreku, a EU prostrani je kavez u kom robujemo onima koji poseduju - naveo je Brecelj pred turneju u svojoj “Obznani iz kaveza”.


“Breceljev utorak”, kako su celodnevni program nazvali u “Zvezdi”, protekao je u projekcijama dokumentarnih filmova, koje je on komentarisao kao manifestacije njegovog "mekog terorizma", i koncertom.


Dokumentarci su vrlo duhoviti, politički angažovani kratki video zapisi sa njegovih umetničkih hepeninga kojima se kritički osvrnuo na političke i društvene pojave na prostoru od Kopra do Beograda.Goste u kinu Zvezda počastio je svojim crnim i belim vinom, a gajba jabuka sorte zlatni delišes je njegova ironija na navodno zlatno doba u kome živimo.

Najzapaženiji je bio njegov performans "Vatentat" u kome je Dimitrija Rupela, slovenačkog političara na skupu njegove stranke gađao kuglicama od vate. Protest protiv puštanja Branimira Glavaša na slobodu Brecelj je izrazio performansom u Osijeku koji je nazvao po Jasipu Rajhlu Kiru, Hrvatu "od glave do pete" koji je likvidiran na početku krize u Hrvatskoj 1991. godine.

Brecelj će nastupiti i u još pet gradova Vojvodine.

Izvor: Blic, TVmostinfo

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva