:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Februar 01, 2017   12:05

0

159

Marinski teatar oduševio beogradsku publiku

Najavljivan kao muzički događaj sezone, sinoćnji koncert slavnog ruskog orkestra opravdao je velika očekivanja poštovalaca klasične muzike u Srbiji.

Kao solisti su nastupili Roman Simović, koncert majstor Londonske filharmonije i pijanistkinja Anika Babić, a na programu su bila dela Debisija, Ščedurina, Glazunova i Šostakoviča.

Koncertu su prisustvovali reditelj Emir Kusturica, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin, ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Simfonijski orkestar Marinskog teatra započeo je nastup neobičnom muzikom Kloda Debisija.

Njegova kompozicija "Prelid za popodne jednog fauna" obiluje neobičnim harmonijskim rešenjima sa kojima su se muzičari ruskog orkestra odlično nosili.

Usledile su "Poskočice" Rodiona Ščerdina u čijim notama je slikana raznolikost sentimenta ruskog naroda.

Precizno izvedene "Poskočice" su nagovestile raskoš Šostakovičevog "Koncerta za klavir i orkestar br. 2" koji je kao solista uz Simfonijski orkestar Marinskog teatra svirala maestralna Anika Babić.

Izuzetno zahtevno delo koje od pijanista i orkestra zahteva potpuni emotivni angažman Babićeva je kontrolisala kao da pleše na tankoj žici razvučenoj između nebodera.

Najtananiji sentiment uspela je da izvuče iz klavira iako je svirala delo u kojem je i najmanja greška mogla fatalno da zvuči. Babićeva je ovacijama ispraćena sa scene.

Posetioci Centra "Sava" znali su u tim momentima da prisustvuju prvorazrednom umetničkom događaju.

Izuzetni čulni događaj publike nastavio se i posle izlaska violiniste Romana Simovića na scenu.

Poznati "Koncert za violinu i orkestar u a-molu" Aleksandra Glazunova Simović je svirao virtouzno.

Istrumentalno zahtevna kompozicija nije omela Simovića da pokaže temeljitost svog talena i muziciranja. U završnici nežni tonovi su preplavili salu u potpunoj tišini da bi zatim usledile ovacije violinisti čija je karijera jako cenjena u svetu.

Za kraj koncerta Simfonijski orkestar Marinskog teatra odlučio je da "Simfonijom br. 5 u cis molu" ispuni veliki prostor Sava centra.

Bila je to kompozcija čije su se grandiozne note pružale do sakrivenih uglova sale.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva