:

:

TV Most

clock

April 24, 2015   11:07

0

201

Marić:ZSO za bolji život Srba na Kosovu i Metohiji

„Ključna tačka sporazuma jeste da se krene u formiranje Zajednice srpskih opština i to je ono što sledi. Biće formirane radne grupe koje će se baviti tim pitanjem“, rekao je Ljubomir Marić gostujući u jutarnjem programu naše televizije.

Druga tačka koalicionog sporazuma tiče se privatizacije i, kako je Marić istakao, „više neće biti jednostranih odluka po tom pitanju čime su se stekli uslovi da nastavimo da sa našim učešćem i radom rešavamo probleme i da zaštitimo srpsku zajednicu i stvorimo uslove kako bi se interesi srpske zajednice realizovali kroz bolje ekonomsko stanje“.

Govoreći o povratku raseljenih sa Kosova i Metohije Marić je rekao da je važno stvoriti uslove za povratak. Zaštita Srpske pravoslavne crkve takodje je jedan od prioritet.

Jedan od uslova, kako je rekao Marić, da bi se zaštitili interesi i prava Srba na Kosovu i Metohiji jeste i njihovo prisustvo u institucijama.

U narednom periodu pred sprskom zajednicom postavljeno je puno prioriteta. Marić je naglasio da je vremena malo i da je neophodno naporno raditi kako bi se „rešili nagomilani problemi“.

„Imamo odgovornost i obavezu prema našem narodu i daćemo sve od sebe kako bi u što kraćem periodu, već narednih dana, bili vidljivi konkretni rezultati“, rekao je Marić.

Za danas je zakazana i vanredna sednica četiri opštine sa severa Kosova i Metohije na kojoj će biti razmatrano usvajanje i dopuna budžeta za 2015. godinu. Budžeti ovih opština blokirani su poslednja dva meseca.

„Naš cilj je bio da formiranje i zaživljavanje tih opština bude u skladu sa Briselskim sporazumom. Ne možemo da prihvatimo promene i odluke koje ne prate briselski proces, vezano za formiranjem i punu operacionalizaciju Zajednice sprskih opština. Usvajanjem izmena i dopuna budžeta na severu ne menjamo ni status ustanova ni radnika, oni ostaju u sistemu Republike Srbije a neće biti ništa preduzeto dok se Zajednica srpskih opština ne formira i dok nadležnosti zdravstva i obrazovanja ne budu jasno utvrdjene“, rekao je Marić i dodao da „forsiranjem i pristiskom termina i vremena da se formira ZSO i da se usklade zakonski okviri sa Briselskim sporazumom mi želimo da uvedemo red“.

Marić je podsetio da „prvih šest tačaka Briselskog sporazuma govore o ZSO“ i dodao da formiranje ZSO zavisi od političkih prilika i da je to zadatak koji mora da se ispuni a „kada radimo svi na tome i imamo i podršku Medjunarodne zajednice, koja je ujedno i garant Briselskog sporazuma, ne bi trebalo da bude problema da se ta obaveza i ispuni“.

Prema Marićevim rečima Zajednica srpskih opština koja je i osnov Briselskog sporazuma trebalo bi da omogući srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji da se „bolje organizuje, ostvari svoje interese, zaštiti i stvori uslove za bolji život“.

„Bez Zajednice srpskih opština ne možemo da očekujem da imamo uredjen, organizovan i bolji život“, zaključio je Marić.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva