:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Februar 27, 2016   15:45

0

124

Marić: Potrebno više novca za opštine na severu Kosova

Marić je u izjavi za Tanjug rekao da su tzv. budžetske okružnice koje radi kosovsko Ministarstvo finansija, koje su dostavljene opštinama na severu Kosova, ispod svih nivoa neophodnih za normalno funkcionisanje opština.

On je dodao da je to potpuno u suprotnosti sa integracijom koja se očekuje, koja proizilazi iz procesa u Briselu i da je to neprihvatljivo što je, kako je ocenio, konstatovano i nakon niza sastanaka koji su održani sa predstavnicima Ministarstva finansija i vlade u Prištini.

"Postignut je dogovor da se ovi problemi otklone u toku godine u prvoj polovini, pre rebalansa budžeta, ali svakako da se ne dođe u situaciju da građani ostanu bez onih usluga koje se očekuju od lokalne samouprave", rekao je Marić.

U odnosu na prošlu, ove godine u opštinskim kasama na severu Kosova manje je novca. Budžet koji je odbrilo kosovsko Ministarstvo finasija smanjen je u odnosu na prethodni.

Marić ističe da je najvaznije da se nastavi sa infrastrukturnim investicijama i da se stvori dobar kapacitet lokalnih samouprava, kako bi se dala podrška privrednicima, ističući važnost pored investicija u infrastrukturu i stvaranje uslova za nova radna mesta u privredi.

"U ovakvim uslovima, sa takvim budžetima to neće biti moguće i zaista ako ne dođe do ispunjavanja onih obećanja i dogovora koje sam ja zajedno sa četiri gradonačelnika imao u Prištini, mislim da će jednostavno ovakvim postupkom Ministarstva finansija, te opštine biti ugašene i ta odgovornost biti isključivo na onima koji u Prištini donose takve odluke", naglasio je Marić.

Opštine na severu Kosova – Zvečan, Zubin Potok, Leposavić i Severna Mitrovica usvojile su budžete za ovu godinu prema preporukama kosovskog Ministarstva finansija, iako su budžeti nedovoljni.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je za Tanjug da su nakon dobijenih pisanih garancija od strane centralnih vlasti iz Prištine tj. Ministartstva finansija, odbornici opštine Severna Mitrovica i ostale tri opštine na severu Kosova usvojili budžete prema okružnici kakva je poslata od Ministarstva finasija.

"To u prevodu znači da će Ministarstvo finansija unapred alocirati sredstva i popuniti taj minus sa kojim se budu suočile opštine, a juna će rebalansom i garancijom vlade taj minus biti popunjen", rekao je Rakić.

Formula prema kojoj Ministarstvo finasija radi okružnicu za opštinske budžete zasniva se i na broju stanovnika koji žive u određenoj opštini. Građani na severu bojkotovali su poslednji popis stanovništva na Kosovu.

Dakle mi znamo gde je problem, mi smo dali prelazna rešenja, međutim očigledno je da ćemo morati sačekati da se ona realizuju, kazao je Marić.

"Mi smo, gradonačlnici i ja, ostali otvoreni da to rešimo tokom godine, međutim odgovornost da li će četiri opštine na severu Kosova nastaviti da rade, da li će biti uspostavljene u punom kapacitetu ili će biti ugašene je zaista na Prištini", kazao je Marić.

Odbornici opštine Severna Mitrovica usvojili su budžet koji je manji u odnosu na prošlogodišnji za 1,6 miliona evra. Slična situacija je i u ostalim opštinama na severu Kosova.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva