:

:

TV Most

Foto: rtg.rs

clock

Februar 27, 2015   23:25

0

191

Marić: Priština da poštuje Briselski sporazum

Naime, na osnovu kosovskog zakona, zaposleni u Ministarstvu finansija imaju pravo da postave finansijskog administratora, koji će imati zadatak da zaposlenima u opštini obezbedi plate i da se bavi tekućim obavezama. Pri tome, uporedo s delatnostima Ministarstva finansija, Centralna izborna komisija bi onda trebalo da sprovede proceduru u vezi sa raspisivanjem novih lokalnih izbora.

To bi značilo da ukoliko danas Priština ne prihvati „revidirane” budžete severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, čiji predstavnici nisu prihvatili (u skladu sa Briselskim sporazumom) da u budžet uvrste i zaposlene u zdravstvu i prosveti, na pomolu su novi, vanredni izbori u opštinama čiji su građani prvi put izašli na kosovske izbore u novembru 2013. godine.

Ljubomir Marić, ministar za lokalnu samoupravu u pokrajinskoj vladi, za „Politiku” kaže da ipak veruje da do novih izbora neće doći, jer Priština treba da „poštuje Briselski sporazum parafiran u aprilu 2013. godine, da uzme u obzir političke procese koji se vode između pregovaračkih strana, ali i da ne prenabregne činjenicu da opštine na severu nisu zaživele punim kapacitetom”.

– Poznato je da su opštine posle prvobitne verzije budžeta, Ministarstvu finansija dostavile nove verzije 30. oktobra prošle godine, u dogovoru sa predstavnicima međunarodne zajednice i predstavnika Prištine. Na osnovu Briselskog sporazuma, ali i kasnijih pregovora, poznato je da se zdravstvo i prosveta ne finansiraju iz kosovskih institucija, jer je predviđeno da se radnici ta dva segmenta finansiraju preko zajednice srpskih opština, a u skladu sa kosovskim zakonima – kaže za „Politiku” Marić, napominjući da su predstavnici opština sa severa Kosmeta predali „legitimne” spiskove.

Gradonačelnik opštine Leposavić Dragan Jablanović navodi da su Prištini dostavljeni budžeti opština koji su usaglašeni „sa predstavnicima Prištine”, da su budžeti u odnosu na prvobitnu verziju „desetkovani” i skresani za više miliona evra, ali da kosovske institucije to „svesno previđaju”.

– Sve je urađeno u skladu sa Briselskim sporazumom i dogovorom sa predstavnicima Prištine. Naši budžeti više ne mogu da trpe izmene. Uostalom, postavlja se pitanje kako ubuduće verovati Prištini, koja krši sopstvene zakone, što je u ovom konkretnom slučaju, u pogledu budžeta, očigledno – ističe Jablanović.

Izvor: Politika

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva