:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 30, 2015   12:05

0

166

Manuel Valas tri dana u Kini

"Grčka će ostati, mora ostati, u evrozoni, nema drugog načina, to je rekao i novi grčki premijer. Nema potrebe za zabrinutost", rekao je Vals u kineskoj prestonici, gde se nalazi u trodnevnoj poseti, prenosi Frans pres.

"Moramo pomoći Grčkoj u krizi sa kojom se suočava. Grčka, sa druge strane, mora da poštuje svoje obaveze, tako Evropska unija funkcioniše", naveo je on.

Nova grčka vlada na čelu sa premijerom Aleksisom Ciprasom želi nove pregovore o programu pomoći vrednom 240 milijardi evra, kog su medjunarodni kreditori odobrili Atini 2010. da bi izbegla bankrot.

Kina je poručila da je veoma zabrinuta zbog planova nove vlade u Atini da obustavi privatizaciju najveće grčke luke Pirej, za koju je kineska grupacija KOSKO već dostavila ponudu za preuzimanje.

Atina se nada da će uspeti da dogovori smanjenje svog javnog duga, ali u EU, a pogotovo u Nemačkoj, nema podrške za takav potez.

Vals je pokušao da odagna zabrinutost u vezi sa evrozonom, navodeći da između dve najveće ekonomije, Nemačke i Francuske, postoji snažno partnerstvo.

"Znam da vlada zabrinutost povodom situacije u evrozoni i Evropi. Kina i EU su u stalnom kontaktu, dođite i investirate u Evropi, u Francuskoj", poručio je Vals kineskim kompanijama.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva