:

:

TV Most

clock

Jul 07, 2017   12:05

0

113

Manco: Samit u Trstu doneće važne odluke za zemlje ZB

Te su odluke potrebne, smatra Manco, da bi se odredili konkretni prioriteti u regionu, poput dugo očekivanog Ugovora o transportnoj zajednici i osnivanja Sekretarijata Privredne komore Zapadnog Balkana, koji će doneti snažniji ekonomski rast i razvoj regiona.

Samit lidera zemalja Zapadnog Balkana, koji je deo Berlinske inicijative, održava se 12. jula u Trstu, a Manco primećuje da izbor tog grada potvrđuje koliki značaj ovom regionu pridaje Italija.

Italija, naime, kako kaže Manco, time želi da pošalje jasnu poruku podrške saradnji između zemalja regiona u cilju pristupanja Evropskoj uniji.

"U Trstu ćemo to učiniti okupljanjem ne samo vladinih predstavnika, već i preduzetnika, omladine i predstavnika civilnog društva iz regiona i iz zemalja EU koji, kao i Italija, obraćaju pažnju na potrebe građana regiona. Regionalna ekonomska integracija, saobraćaj i energetske veze, saradnja omladine i unapređenje vladavine prava biće ključne teme agende Samita", rekao je italijanski diplomata u intervjuu za Tanjug i portal Juropijen vestern Balkan.

Upitan kako vidi budućnost Berlinskog procesa i šta misli o tzv. "Berlin Plusu", ambasador kaže da je budućnost tog procesa prilično jasna, jer se u Trstu očekuju "značajne stvari", uključujući i dodatna finansijska sredstva koja će EU dati za određene regionalne infrastrukturne projekte.

On očekuje i dalju implementaciju evropskih propisa i kaže da će zemlje učesnice Berlinskog procesa pratiti taj napredak.

S tim u vezi je, dodaje Manco, Berlinski proces viđen kao osnovno sredstvo za podržavanje puta evropskih integracija Zapadnog Balkana, ali i za podsticanje veće regionalne integracije i razmene između uključenih država vezanih za specifične politike.

Ključ je, kaže Manco, i uvek će to biti, kontinuirana uključenost EU i zemalja Zapadnog Balkana u obostranu korisnu saradnju unutar evropske porodice.

Govoreći o prioritetima posla koji obavlja u Srbiji, a s obzirom na to da je Italija jedan od ključnih ekonomskih partnera Srbije, ambasador Manco ističe da je njegova zemlja u Srbiji rangirana kao prvi strani investitor u poslednjih 16 godina i drugi trgovinski partner Srbije sa gotovo 3.7 milijardi evra u trgovinskoj razmeni prošle godine.

"Moram da priznam da je moj dnevni posao - koji se sastoji u omogućavanju novih poslovnih prilika za italijanske kompanije u ovoj zemlji, ali i u daljem unapređenju bilateralne ekonomske saradnje, pun izazova ali i pozitivnih ishoda", precizan je italijanski diplomata.

Ističe da su italijanske investicije u Srbiji vidljive i konkretne u oblastima automobilske industrije, bankarstva, osiguranja, poljoprivrede i industrije za proizvodnju odeće i da obezbeđuju posao za više od 26.000 ljudi.

"Među prioritetima italijanske ekonomske diplomatije postoji podrška za više od 600 italijanskih kompanija koje su prisutne ovde, kao i stabilna posvećenost novim prilikama za rast italijanskih kompanija koje su zainteresovane za investiranje i razvijanje njihovih aktivnosti", naveo je.

Ukazao je da su mnoge od ovih prilika povezane sa programima finansiranja koje ima Evropska unija, a koja je, podseća, ubedljivo najveći donator, najveći investitor i najveći partner Srbije.

Napominje da je Ambasada u Beogradu nedavno ponudila kratki vodič za italijanske preduzetnike kako bi mogli da nađu i pristupe ovim ključnim programima.

Procenjujući trenutno stanje Srbije u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji, ambasador Manco kaže da s obzirom na to da je Srbija otvorila 10 od 35 poglavlja, uključujući i ona osetljivija koja se odnose na sudstvo, osnovna prava i dijalog sa Prištinom, smatra da je put Srbije ka članstvu u EU do sada bio zadovoljavajući.

"Naravno, pregovori sa EU su proces, a po definiciji procesu je potrebno vreme, ali je brzina procesa uglavnom u rukama Srbije i zavisi od vašeg kapaciteta da reformišete zemlju u skladu sa standardima EU", kazao je Manco.

Smatra da je pođednako važno naglasiti da pregovori nisu cilj sami po sebi koji Brisel nameće kao uslov za pristupanje EU, već su korisno i moćno sredstvo za reformu države iznutra u skladu sa interesima građana, koji su glavni korisnici.

"Očekujemo da se ovaj proces nastavi sa većom odlučnošću i efikasnošću za dobrobit građana sada kada je napravljena nova vlada. Srbija uvek može da se osloni na snažnu podršku Italije na putu ka EU", poručio je ambasador.

Na pitanje šta vidi kao ključne prepreke u tom procesu i da li je to dijalog Beograda i Prištine, vladavina prava ili nešto treće, Manco ističe da to nije pitanje prepreka jer, kako objašnjava, pristupanje EU nije trka sa preprekama.

"Ovaj proces je predviđen da pruži jedinstvenu priliku za reformu vašeg društva dostizanjem standarda najnaprednijih zapadnih demokratija. Takođe, od velike je koristi za građane Srbije kada je vaša vlada snažno posvećena procesu evropskih integracija, kada radi na ključnim problemima kao što je efikasniji sistem vladavine prava ili bolji standardi u obrazovanju, životnoj sredini i poljoprivredi", naveo je.

Ambasador Manco kaže i da je pođednako važno za Beograd da nastavi politiku regionalne saradnje, počev od obnovljenog dijaloga sa Prištinom, te zaključuje:

"Građani Srbije će moći da uživaju u regionu koji je više integrisan i politički stabilniji, kroz koji mogu lakše da putuju i trguju".
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva