:

:

TV Most

clock

Novembar 10, 2017   12:05

0

116

Mančang: U mojim očima Srbija je jedna od najboljih zemalja


Na otvaranju dvodnevnog skupa Beogradski strateški dijalog, Mančang je rekao da Vlada i predsednik Vučić daju sve od sebe za poboljšanje dobrosusedskih odnosa i doprinosi očuvanju mira i stabilnosti u regionu.




U poslednjih nekoliko godina, kaže ambasador, odnosi Srbije i Kine su u velikom usponu i Srbija je prva zemlja u regionu sa kojom je Kina uspostavla sveobuhvatno strateško partnerstvo.



"Napori i rezultati Vlade Srbije su vidljivi i ti napori zaslužuju aplauz podrške i visoko poštovanje", rekao je Mančang i istakao da Vlada Kine daje veliku podršku i poverenje i Vladi Srbije i srpskom narodu.



Ambasador je naveo da Vlada stvara sve bolje uslove za strane investicije, te zato strane kompanije, uključujući i kineske, uspešno posluju u Srbiji.



"U mojim očima Srbija je jedna od najboljih zemalja, skoro nema manu, zato mi Kinezi volimo prijateljsku Srbiju i srpski narod", poručio je Mančang čije reči su dočekane aplauzom prisutnih.



Istakao je da je siguran da će Srbija i srpski narod imati sve lepši život.



Govoreći o 19. kongresu Komunističke partije Kine, Mančang je naveo da je kineski predsednik Si Đinping apelovao na to da treba zajedno graditi novi model međunarodnih odnosa i zajedničku budućnost.



Naglasio je da to podrazumeva međusobno poštovanje, naglasivši da treba poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, jer su, dodaje, sve zemlje ravnopravne bez obzira na to da li su velike ili male, razvijene ili nerazvijene.



Dodao je da se treba pridržavati principa pravednosti i opravdanosti kako bi se zajednički omogućili mir i bezbednosti, a sve sporove treba rešavati dijalogom i zajedničkim naporima.



Mančang je naveo da u svetu ima više od 200 država i više od 2.500 nacionalnosti.



"Svaki narod i nacija ima svoju kulturu, moramo da poštujemo jedni druge, ako se tako ponašamo, naša budućnost je sjajna", rekao je Mančang.



Govoreći o kineskoj inicijativi "Jedan pojas, jedan put", Mančang je rekao da je do sada više od 69 država ili međunarodnih organizacija potpisalo sporazum o saradnji u okviru te inicijative.



Naveo je da je od 2014. do 2016. godine spoljna trgovina Kine i zemalja uključenih u tu inicijativu iznosila 3.000 milijardi dolara.



Kaže da Kina investirala oko 50 milijardi dolara, kao i da je napravila oko 50 različitih industrijskih parkova u okviru te inicijative, u šta je Kineska banka investirala 120 milijardi dolara.



Podsetio je da je kineski predsednik 2014. godine obećao da će Kina odvojiti 40 milijardi dolara da bi formirala fond "Jedan pojas, jedan put", te da je Kina u maju ove godine obećala da će u taj fond izdvojiti još 15 milijardi dolara.



Govoreći o odnosima Srbije i Kine, Mančang je rekao da su Kinezi, kao i Srbi, imali tragičnu istoriju, zbog koje, kaže, cene i vole mir.



"Naš san je da živimo i radimo u miru, da se čitavo čovečanstvo razvija u miru i da nikada ne dođe do sukoba i rata", zaključio je Mančang.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva