:

:

TV Most

Foto: kim

clock

Februar 27, 2015   12:05

0

161

Mamografija, pregled koji može spasiti život

Mamografija je najbolji način za rano otkrivanje raka dojke kod žena od 35 do 40 godina. Što pre se otkrije karcinom dojke, utoliko su veće šanse da se bolest pobedi, kaže radiološki tehničar Žarko Jovanović.

„Pregled je izuzetno važan. To je još uvek najsavremenija metoda za rano otkrivanje karcinoma dojke, što znači da može spasiti život. U svetu postoji tendencija da svaka žena posle 40 godine uradi nultu mamografiju, bez obzira da li postoji neki problema ili ne. Kod žena koje imaju pozitivnu anamnezu (majka, sestra ili ćerka, drugo koleno krvnog srodstva) mamografija se preporučuju mnogo ranije“, rekao je on.

Jovanović kaže da se mamografija u dijagnostičkom centru može uraditi svakog radnog dana. Pregledi se prethodno zakazuju i besplatni su.

„Pregled traje od 15 do 20 minuta, bezbolan je i pacijentkinje nemaju razloga za bojazan. Što se zračenja tiče ovo su aparati novijeg tipa koji imaju vrlo malo zračenja. Prilikom snimanja pacijentkinja dobije malu dozu zračenja koju inače primi za nedeju dana od sunca, televizora, računara...“, dodaje Jovanović.

Prema njegovim rečima na mamografski pregled se, u većini slučajeva, dolazi kada problem već postoji, što je pogrešno.

U dijagnostičkom centru u Gračanici, na mamografski pregled dolaze žene iz svih krajeva Kosova.

Izvor: KiM Radio

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva