:

:

TV Most

clock

Jun 20, 2017   12:05

0

125

Maloletni dileri sve brojniji

Sve je više dece koja već sa 12 godina probaju drogu, a i oni koji im prodaju neretko nisu mnogo stariji, navode u MUP-u. Kažu, broj maloletnih dilera neprekidno se povećava jer je Zakon prema njima blaži zbog godina – za prodaju droge uglavnom im se izriče mera pojačanog roditeljskog nadzora.

"Na neki način su zaštićeni i nakon dva-tri puta urađenog krivičnog dela, ovde govorimo o prodaji droge, ne završavaju ni u maloletničkom zatvoru ni u vaspitno-popravnom domu. Upravo to je razlog zašto ih dileri – punoletni, odrasli – koriste jer znaju da oni neće tako lako biti sklonjeni sa ulice jer obično mladi koji ulaze u problem sa prodajom droge nemaju dobru kontrolu roditelja", ukazuje Lambe Đorelijevski, šef Odseka u Policijskoj upravi Beograda za prevenciju narkomanije.

Jača kontrola trebalo bi da pređe i na teren školskog dvorišta koje je pogodno za širenje narkomanije, smatraju u jednom policijskom sindikatu. Zalažu se za to da svaka škola ima policajca koji mora da dobije poverenje dece jer upravo ona mogu biti glavni izvor informacija.

"Ako uzmemo jedan grad koji ima oko dvesta, trista hiljada ljudi, a da ima devet pripadnika koji rade na suzbijanju prodaje i distribucije narkotika – onda vidite kakvo je to stanje. Jedan policajac drži od dve do pet škola. Pri tome obavlja i neke druge poslove koji su vezani za policiju ne samo za školstvo. U toku osmočasovnog radnog vremena može da posveti nekih pola sata osnovnoj školi, informacije ne može da dobije", napominje Miloš Jelenković, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije.

U MUP-u navode da su u protekloj školskoj godini 373 policajaca bila u 681 školi. Rat narkomaniji među najmlađima Novi Sad objavljuje na svoj način. Kažu, nabaviće 25.000 testova na narkotike koje će sledeće školske godine podeliti roditeljima. Cilj je, ističu, odvratiti decu da uopšte dođu u kontakt s drogom kada znaju da mogu biti otkrivena.

"Roditelji apsolutno podržavaju ovu akciju, ali oni su želeli da idemo korak dalje, a to je da u školama bude obavezno proveravanje svakog deteta u samoj školi od strane stručnog osoblja koje bi, tim povodom, bilo dovedeno iz laboratorija u školu. Mislim da ne bismo našli uporište u Zakonu da nekog nateramo da decu proverava u samom objektu škole, pa smo zato primenili malo umereniji model, a to je da roditelji sami procene da li će upotrebiti testove na narkotike ili će ih samo držati kao neku vrstu opomene", naglašava Vladimir Jelić, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje u Novom Sadu.

Uz takvu opomenu, školskog policajca, oštriju kaznenu politiku prema maloletnim prodavcima droge, borbu protiv narkomanije treba voditi i kontinuiranim obučavanjem ne samo dece, već i roditelja i nastavnika.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva