:

:

TV Most

Foto: blic.rs

clock

Jun 08, 2018   09:21

0

218

"Malina mora da bude i ostane srpski brend"

Stanojević ističe da će država i ministarstvo posredovati u kriznim godinama za otkupnu cenu – kako bi se balans oko loše cene postigao dogovorom malinara i hladnjičara. Poručuje da država mora da učini da malina bude i ostane srpski brend.

Velimir Stanojević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je tokom jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima malinara dogovoreno da se problemi malinarstva rešavaju na strateški način.

"Mi smo juče imali sastanak sa predstavnicima malinara Udruženja 'Limska dolina' iz Prijepolja, 'Limska dolina' iz Priboja, kao i sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača Užice, koji su okončali protest. Imali smo jedan dug razgovor. Dogovorili smo se da probleme malinarstva rešavamo ne na dnevnom nivou kada počne berba, već na jedan strateški način", navodi Stanojević.

Dodaje da ne može da kaže kolika će biti cena malina, zato što je to stvar tržišta.

"Ono što smo se juče dogovorili i ono na čemu ćemo insistirati kod hladnjičara jeste da se ne utvrđuju dnevne već akontne cene", navodi državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodaje da država već sprovodi deset do 15 mera kojima podstiče malinarstvo i uopšte voćarstvo.

Navodi da Nacionalni savet za malinu neće određivati cenu.

"Nacionalni savet za malinu formiran je na zahtev pre svega proizvođača malina – njihovih udruženja. U njemu će pored ostalih biti i dva predstavnika ministarstva. Mi treba da izradimo strateški dokument gde ćemo prvo definisati aktuelnu situaciju koja se tiče proizvodnje i prerade malina i da praktično sledeće godine ne dolazimo u situacije u koju smo došli ne samo ove, već i prošle godine", navodi Stanojević.

Dodaje da će država i ministarstvo posredovati u kriznim godinama.

"Mi kao ministarstvo i država ćemo pomoći tako što ćemo posredovati kada su krizne godine što se otkupne cene malina tiče, da taj balans, te loše cene, zajedno podele dogovorom i jedna i druga strana", rekao je državni sekretar o mogućnosti rešavanja problema cena maline između malinara i hladnjičara.

Poziv malinarima da se udružuju

Na zahtev malinara da se razbiju karteli hladnjačara navodi da nema dokaza za to i poziva malinare da se udružuju.

"Što se tiče kartela, ja nemam dokaza za to. Malinare pozivam da se udružuju u udruženja, zadruge, da budu složni i da oni zajedno nastupaju jače i bolje, a da mi kao država pomognemo svojim podsticajima", navodi Stanojević.

Veruje da će ipak doći do dogovora između malinara i hladnjičara.

"Te krizne godine se često događaju i oni nekako na kraju to izbalansiraju. Nikad niko ne bude zadovoljan, pogotovo proizvođači, ali ja ipak mislim da ove godine ipak neće biti tako crno kao što su pretpostavili pre neki dan", navodi državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Navodi da je cilj Vlade Srbije i Ministarstva poljoprivrede jačanje prerađivačkih kapaciteta. Ističe da država mora da učini da malina bude i ostane srpski brend.

"Mi kao država moramo da učinimo sve da malina bude i ostane još veći izvozni brend ove zemlje", zaključio je Stanojević.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva