:

:

TV Most

clock

Jul 31, 2015   12:05

0

141

Malarija ne preti Srbiji

Godišnje se u Srbiji registruje 10 do 15 slučajeva malarije. To su uglavnom takozvani uvezeni slučajevi - bolest donose putnici koji se vraćaju iz Afrike i Južne Amerike.

Učesnici mirovnih misija u ugroženim područjima i do sada su obolevali od te tropske bolesti, ali, nažalost, malarija je odnela prvu žrtvu među srpskim plavim šlemovima. Doktorka Olivera Jovanović je podlegla komplikacijama te bolesti.

Kako saznaje RTS niko od naših vojnika i oficira nema simptome malarije.

Zamenik direktora Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović rekao je da praktično nema malarije u Srbiji.

"U ovom trenutku nemamo ni jednog pacijenta sa malarijom. Godišnje se registruje desetak slučajeva malarije i to su uglavnom naši građani koji borave žive ili rade u tropskim područjima koja su ugrožena malarijhom i vraćaju se u inkubacionom periodu, neposredno pre nego što su oboleli, tako da malarije u Srbiji praktično nema", rekao je Stevanović.

Svi bolesnici koji se leče u insitucijama u Srbiji su u stvari importovgani slučajevi, a neki posebno veliki rizik od prenosa malarije unutar naše zemlje praktično i ne postoji jer to nije bolest koja može da se prenese sa čoveka na čoveka, objasnio je doktor Stevanović.

"Koncentracija komaraca po vrstama koja bi mnogla da predstavlja neki rizik za prenos, jer osnovni rizik je ubod komaraca, u našim okolnostima nije toliko značajan da bismo mogli da očekujemo pojavu malarije na našem terenu", kaže Stevanović.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva