:

:

TV Most

Foto: Foto Radio Kontakt Plus

clock

Jun 18, 2018   13:49

0

249

Mala Maša kroz igru i animaciju do bronzane medalje


Na ovom prestižnom takmičenju, učestvovalo je oko 1200 takmičara, uzrasta od 5 do 12 godina, koji su došli iz petnaest evropskih zemalja.



Maša Dimitrijević se takmičila u A kategoriji, uzrasta od 4-6 godina.



Iako dolazi iz škole koja u regionu broji najmanje učenika, Maša je ipak uspela da nadmaši svoje drugare u mentalnom računanju i dođe do bronzane medalje.



Mala Maša kaže da se dugo pripremala za ovo takmičenje. Ponekad joj je teško padala priprema, ali je bila uporna u nameri da učestvuje na ovako važnom takmičenju. U pripremi za takmičenje mnogo joj je pomogla njena učiteljica Ivana, za koju Maša kaže joj lepo prenosi znanje.



Veoma je srećna i zadovoljna svojim postignutim rezultatom i samim učešćem na ovoj Olimpijadi.  Posebno je raduje jer je upoznala, kako kaže “pametne” vršnjake.



Maša ukratko objašnjava šta zapravo znači mentalno računanje:



"To je računanje. Mi tu računaljku koju imamo-abakus, mi zamislimo u glavi i tako podižemo one kuglice koje imamo na njoj i tako kažemo posle rezultat kad su gotovi brojevi. Imamo TV i tu nam brojevi izlaze i mi tako računamo", objašnjava mala Maša.

Za Mašinu osvojenu medalju, zaslužna je prevashodno škola Malac genijalac iz Kosovske Mitrovice, koja joj je pomogla da razvije veštine mentalnog računanja.



Ova škola otvorena je u Kosovskoj Mitrovici septembra 2017. godine.



Direktor centra Malac genijalac Vladimir Simić, kaže da Mitrovica ima mnogo pametne dece, koji mogu da postignu pun intelekt, odnosno pun razvoj svog mozga i ostvare pun kapacitet svog mozga. 



Škola Mentalne aritmetike, Malac genijalac radi po japanskom Hikari programu, koji daje izuzetne razvojne rezultate, kaže Simić.



"To je drevni japanski program u koji je uključen i abakus, odnosno računaljka pomoću koje deca jako brzo kreću da uče velike brojeve, velikom brzinom, odnosno vizualizacijom tog abakusa u svojoj glavi", objašnjava direktor ove škole.



Centar Malac genijalac, trenutno broji 49 đaka, uzrasta od 4-12 godina. Mališani od 4-6 godina, su u ovoj školi najviše zastupljeni. 



Simić kaže, da je broj prijavljene dece nadmašio njegova očekivanja.



"S obzirom da je prva godina rada, ispunjen je broj, čak je i veći nego što sam očekivao. Očekivao sam da će se odazvati nekih 40 đaka. Ljudi su tek sad saznali šta je mentalna aritmetika, šta je škola Malac genijalac, šta mi nudimo i kakvi su naši programi, kakav je naš rad. Da je to jako kvalitetno. Najbitnije je da su roditelji čija deca pohađaju našu školu zadovoljni, to nam znači“, kaže Simić.



Vladimir Simić objašnjava kako izgleda jedan čas u njihovoj školi.



"Jedan čas izgleda kao da je igra u pitanju. Nema tišine, radimo uz slušanje muzike, druženje, pričanje. Znači, oni kako računaju, tako i pričaju. Postavljaju jedni drugima pitanja. Bukvalno druženje. Kod nas ne vlada ona tiha atmosfera, uvek je živahno i veselo… Organizujemo maskenbale, razne događaje... Deca konstantno dobijaju nagrade, odnosno satisfakciju da nastave da rade, zato što su na dobrom putu", dodaje Simić.



Međunarodna Olimpijada u Beogradu, je jedna od najvećih manifestacija mentalne aritmetike u jugoistočnoj Evropi. Mitrovički Malac genijalac je 3. škola u Srbiji koja se plasirala za ovo takmičenje.



Vadimir Simić kaže da je prezadovoljan uspehom male Maše, ali generalno i onim što postižu polaznici ove škole. 



Inače, od 70 centara, koliko postoji u Srbiji, mitrovički Malac genijalac ima najmanji broj đaka, njih 49. 



"I od toliko malog broja, u odnosu na druge škole, osvojili smo medalju. Mislim da je izvanredan uspeh i drago mi je što se Mitrovica tako lepo pokazala u odnosu na druge škole“ ,  zaključuje Vladimir Simić



Škola Malac genijalac se finansira od članarine koju plaćaju roditelji dece koja je pohađaju. Za pohađanje škole Malac genijalac, treba izdvojiti 50 evra na mesečnom nivou. Mitrovički Malac genijalac, za sada nema podršku grada, a njen direktor Vladimir Simić se nada da će ostvariti i taj kontakt i da će opština imati sluha i razumevanja, da kako kaže, prepozna prave stvari. 


Izvor: Radio Kontakt Plus

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva