:

:

TV Most

clock

Novembar 29, 2017   12:05

0

217

Maksimović:Nema prijavljenih slučajeva vršnjačkog nasilja


„Poslednjih dana se mnogo u javnosti priča o ovoj temi, ali ja mogu da kažem da u našim školama nema prijavnjenog vršnjačkog nasilja. Desi se da se drugovi posvađaju i potuku ali se sve to odmah reši reakcijom profesora i nastavnika. Ukoliko se takve situacije ponavljaju, odnosno dođe do konstasntnog fizičkog ili psihičkog nasilja , o tome mora da se obavesti najpre razredni starešina, zatim školski tim za suzbijanje vršnjačkog nasilja i Ministarstvo prosvete, kako bi se preduzele mere i što pre delovalo“, rekao je za program Radio Gračanice Maksimović.



On je naglasio da nekoliko puta nedeljno obilazi škole na centralnom Kosovu i da je zadovoljan ponašanjem učenika.



„Naši učenici uglavnom poštuju pravila ponašanja u školi, o kojima su razredne starešine u obavezi da pričaju na časovima odeljenskog starešine. Do sada u našim školama nismo imali probleme većih razmera po tom pitanju, a ukoliko se desi da se neki učenik ne ponaša primerno na času odmah se sankcioniše, najpre smanjenjem ocene iz vladanja“, rekao je Maksimović.



U cilju suzbijanja vršnjačkog nasilja novi zakon predviđa finansijske kazne i za roditelje učenika koji prekrše zabranu diskriminacije, zlostavljanja, ugrožavanja bezbednosti drugih đaka i zaposlenih u školi. U ovim slučajevima roditeljima je zaprećena kazna od 30.000 do 100.000 dinara.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva