:

:

TV Most

clock

Septembar 12, 2018   20:25

0

224

Makronov bivši pomoćnik pred istražnom komisijom Senata


Benala je izjavio da će izaći pred komisiju, kako su vlasti tražile, ali je naglasio da će to učiniti samo zato što nema izbora, prenosi AP.



On je prvobitno odbio da se pojavi pred senatskom komisijom, ali je televiziji BFM rekao da će "nevoljno" to učiniti nakon što je predsednik komisije Filip Ba javno stavio do znanja da bi u suprotnom Benala mogao da se nađe u zatvoru i da bude novčano kažnjen.



Benala je senatore koji će ga ispitivati, najverovatnije za nedelju dana, izvređao, rekavši u utorak radiju Frans-enter da su članovi komisije "mali ljudi" za koje "nema poštovanja".



Komisija, koja je danas nastavila sa saslušanjima nakon letnje pauze, nastoji da utvrdi kakva je tačno bila priroda Benalinog posla u Jelisejskoj palati, koja mu je dala povlastice i dozvolila mu da nosi pištolj.



Senatska komisija ima za cilj i da otkrije eventualne propuste u radu službe visokih pomoćnika, kao i bezbednosne detalje zaštite predsednika, navodi američka agencija.



Protiv Benale (27) je pokrenuta istraga ubrzo nakon što ga je pariski Mond 18. jula identifikovao kao čoveka sa video-snimka objavljenog na internetu, a na kojem se vidi kako on tuče demonstranta tokom prvomajskog protestnog marša.



To je izazvalo oštre kritike javnosti, nakon čega je Benala otpušten.



Nasilje koje je prikazano na video-snimku pokrenulo je pitanja o ulozi Benale u Jelisejskoj palati i takođe izazvalo kritike na račun francuskog predsednika Makrona da vodi zemlju kao privatan biznis sa malom grupom podređenih lica, prenela je američka agencija.



Šok je prerastao u bes kada je javnost saznala da su vladini zvaničnici znali za događaj dan nakon što se desio, a da je Benala bio samo suspendovan na dve nedelje umesto da bude odmah otpušten i prijavljen sudskim vlastima.



Kazna je ocenjena kao neadekvatna i pokrenula je pitanja da li je došlo do zataškavanja i da li Francuska ima paralelni policijski sistem.



Benala je, inače, bio Makronov telohranitelj za vreme predsedničke kampanje, ali nije imao jasno zvanje kada mu je dodeljen novi posao organizovanja javnih izlazaka predsednika, a često je bio i u njegovoj pratnji.



 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva