:

:

TV Most

clock

Septembar 25, 2017   12:05

0

115

Makron sutra predlaže reformu EU i jačanje monetarne unije


Makron, koji je u maju izabran za predsednika Francuske, namerava da iznese predloge o novoj fazi u evropskim integracijama, navodi Rojters.




Neimenovani zvaničnik u njegovom kabinetu rekao je da 39-godišnji predsednik smatra da bi zajednički budžet za evrozonu bio neophodan.



Njegovo planirano saopštenje o Evropi uslediće nakon jučerašnjih izbora uz Nemačkoj na kojima su kancelarka Angela Merkel i njena stranka odneli pobedu, ali će sada morati da stupe u pregovore s drugim partijama kako bi oformili koalicionu vladu, zaključuje britanska agencija.



Za modernizaciju ekonomije - 57 milijardi evra



Francuska će investirati 57 milijardi evra u modernizaciju sopstvene ekonomije, izjavio je danas francuski premijer Eduar Filip.



Ta sredstva će biti investirana u periodu od pet godina, i blago su veća od sume od 50 milijardi evra koju je predsednik Emanuel Makron pominjao kada je izabran za predsednika u maju, prenosi agencija Frans pres.



Najavljena investicija će, prema rečima premijera, imati šireg efekta na novi reformski program vlade, kojim su predvidjene izmene zakona o radu s ciljem obaranja visoke stope nezaposlenosti od 9,5 odsto.



- Dvadeset milijardi evra će biti iskorišćeno za finansiranje tranzicije ka "zelenijoj" ekonomiji, od čega će devet milijardi evra otići na izgradnju energetski efikasnih zgrada, a sedam milijardi za razvoj obnovljivih izvora energije - kazao je Filip.



Vlada će, kako je dodao, potrošiti devet milijardi evra na digitalizaciju javnog sektora, na obuke i obrazovanje 15 milijardi evra, a 13 milijardi evra na šire inovacije.



Jedan deo sredstava će, kako je saopšteno, doći iz postojećih budžeta ministarstava, a jedan deo od Evropske investicione banke (EIB).




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva