:

:

TV Most

clock

Maj 20, 2016   12:05

0

167

Makedonski parlament omogućio poništenje abolicije

Predsedniku se daje mogućnost da tako postupi u roku od 30 dana od donošenja tog zakona i pri tome nije dužan da obrazloži svoju odluku, navela je MIA.

Za usvajanje amandmana je glasalo 63 poslanika, a nije bilo uzdržanih niti onih koji su glasali protiv.

Poslanici su doneli i Zakon o zaštiti privatnosti po skraćenom postupku u vezi sa materijalima koji su procureli iz nezakonitog prisluškivanja komunikacije u periodu od 2008. do 2015. godine.

Tim zakonom se zabranjuje posedovanje, obrada i javno objavljivanje materijala, koji predstavljaju povredu privatnosti, ličnosti i porodičnog života.

Zvaničnik američkog Stejt departmenta Hojt Ji rekao je ranije danas da je odluka o aboliciji ugrozila vladavinu zakona i kredibilitet Makedonije, preneo je Rojters.

On je, nakon sastanka sa političkim liderima u Skoplju, pozvao Ivanova da poništi tu odluku "na jasan, sveobuhvatan i nedvosmislen" način.

Makedonija je u političkoj krizi od februara 2015. godine i izbijanja skandala sa prisluškivanjem, kada je opozicija optužila vladajuće konzervativce da su prisluškivali 20.000 ljudi, uključujući policajce, sudije, novinare i doplomate, što bivši premijer Nikola Gruevski negira.

Kriza je dodatno produbljena kada je Ivanov odlučio da pomiluje optužene za prisluškivanje čime je obustavljen krivični postupak protiv više desetina političara uključujući Gruevskog.

Abolicija je izazvala ljutite reakcije glavnih stranaka, EU i ulične proteste u Skoplju i drugim gradovima, a EU je tražila hitno poništavanje te odluke.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva