:

:

TV Most

clock

Avgust 21, 2017   12:05

0

116

Makedonski mediji i analitičari o povlačenju srpskih diplomata

U izveštajima medija se posebno ukazuje na izjavu predsednika Vučića da je do odluke o povlačenju diplomatskog osoblja iz Ambasade u Skoplju došlo nakon uvida u dokaze nadležnih službi da je se u Makedoniji sprovodi ofanziva na srpske institucije.

Takođe, mediji prenose da je predsednik Vučić najavio da će za desetak dana sve biti mnogo jasnije.

Ističe se da je srpski predsednik rekao da Srbija želi da nastavi dobre prijateljske odnose sa Makedonijom.

Mediji prenose i izjavu potpredsednika vlade i šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da će Srbija preduzeti sve mere da zaštiti interese države u novonastalim okolnostima.

Prenose i najavu ministra Dačića da će se deo zaposlenih vratiti u Skoplje naredne sedmice. nakon sastanka sa predsednikom Vučićem, kao i da će ambasadorka ostati nešto duže u Beogradu.

Makedonski analitičari ocenjuju da je povlačenje svih zaposelnih iz Ambasade Srbije u Skoplju "ozbiljan korak u pravcu napetih odnosa između dve susedne zemlje".

"Ovo je veoma ozbiljan problem koji pokazuje da će Srbija pogoršati odnose sa Makedonijom s ciljem stvaranja neke vrste pritiska u konačnom glasanju u međunarodnim telima, gde se očekuje da Makedonija promeni svoj stav u odnosu podršku Kosovu za članstvo u Unesku", rekao je Bagoje Zashov, inače, bivši diplomata.

Prema njegovim rečima, povlačenje svih zaposlenih na konsultacije ukazuje na pogoršanje odnosa Makedonije i Srbije, koje ulazi u "fazu ozbiljnog diplomatskog pritiska".

S druge strane, pak, bivši ambasador Alaidin Demiri kaže da "hlađenje odnosa" između Srbije i Makedonije za cilj ima da spreči istragu makedonskih vlasti o razlozima zbog kojih se srpski obaveštajac zaposlen u Ambasadi u Skoplju našao u zgradi parlamenta na dan kada su izbili nemiri zbog izbora Taljata Džaferija za predsenika.

"Na neki način je postalo očigledno da su srpske službe bile umešane u nasilne događaje u parlamentu 27. aprila ove godine", tvrdi Demiri za Radio Slobodna Evropa.

Inače, prema navodima ovog medija, diplomatski odnosi Makedonije i Srbije, od početka devedesetih godina prošlog veka, ponekad variraju, uglavnom zbog odnosa Skoplja prema Prištini.

Makedonija je priznala jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost zajedno sa Crnom Gorom u jesen 2008. godine, a Beograd je nakon toga tadašnjeg ambasadora Makedonije u Srbiji proglasio nepoželjnim.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva