:

:

TV Most

clock

April 21, 2016   12:05

0

168

Makedonija u centru pažne evropskih medija

Današnji dan je najavljen kao svojevrsni "dan D" jer na ulice izlaze i demonstranti i simatizeri aktuelne vlasti.

Demonstranti zahtevaju odlaganje izbora zakazanih za 5. jun, jer do tada ne može biti sređen birački spisak koji, prema procenama, ima 100.000 nepostojecih birača.

Uz to, navodi Dojče vele, vladajuće partije imaju potpunu dominaciju nad medijskom scenom pa se zahteva i medijska reforma.

Najvažniji zahtev je povlačenje amnestije, koju je Ivanov udelio pripadnicima vladajuće elite protiv kojih Specijalno državno tužilaštvo vodi istragu zbog ilegalnog prisluškivanja 20.000 gradana, zloupotrebe funkcija i kriminalizacije političkih protivnika kroz policiju i pravosuđe.

"Demonstranti žele da pretvore Makedoniju u međunarodni protektorat i da ih finansira i njima upravlja berzanski špekulant Dzorž Soroš - oni su, dakle, 'sorošidi'", piše nemački nedeljnik Å pigel.

Evropa, navodi Å pigel, zanemaruje mnoge stvari u Makedoniji jer ta država zaustavlja izbeglicki talas na granici sa Grčkom.

Mediji prenose stav makedonskog publiciste Saše Ordanoskog koji kaže: "Mi smo zemlja u raspadu. Praktično više nema legalnih institucija, naša sudbina sada zavisi od međunarodne zajednice".

Dopisnica bečkog lista Standard u svom izveštaju ističe:

"Demonstracije se danima održavaju ne samo u glavnom gradu Skoplju nego i u Bitolju, Strumici, Velesu, Kumanovu i Å tipu. U njima učestvuju i Albanci koji čine četvrtinu makedonskog stanovništva".

"Albanci u Makedoniji sve kritičnije gledaju na DUI i DPA. Nova albanska partija 'Besa' i druge albanske organizacije učestvuju u protestima. Odlučujuće će svakako biti i koliki će pritisak na Albance izvršiti SAD. Jer Albanci u Makedoniji - baš kao i u Albaniji i na Kosovu - važe za bliske saveznike SAD", zakljucuje bečki list.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva