:

:

TV Most

clock

Decembar 11, 2017   12:05

0

171

Makedonija: Predsednik Izborne komisije podneo ostavku


Oni su ostavke podneli nakon višednevnog pritiska javnosti zbog netransparetnog rada tog nezavisnog tela.



Njih troje su, kako prenose mediji, ostavke podneli Sobranju Makedonije, a za sada nema informacija da li se i ostalih šest članova DIK odlučilo na takav korak.



Rad DIK našao se pod oštrom krtikom medija i javnosti u Makedoniji nakon što je ambasador SAD Džes Bejli u jednom predavanju o korupciji, prošle sedmice, kao primer naveo da se devet članova tog tela iza zatvorenih vrata i daleko od očiju javnosti nagradilo bonus platama.



Nakon toga u saopštenju DIK je priznato da je za 18 meseci članovima tog tela isplaćeno 30 plata, ali su oni više puta u javnim nastupima isticali da su sve radili po zakoni i da su "bonus" novac od više hiljada evra zaslužili svojim radom.



To je dodatno pojačalo pritisak medija da svi članovi DIK snose odgovrnost, a pravni i eksperti za borbu protiv korupcije su izneli niz kritika na rad DIK podsećajući da su se brojne primedbe našle u izveštajima EU i nevladinih organizacija za borbu protiv korupcije.



U DIK pored tri nezavisna člana, predsednika, njegovog zamenika i sekretara, po dva mesta imaju vladajući SDSM i opzociona VMRO DPMNE, a po jednog albanske DUI i Pokret Besa, koja je pre par meseci zamenila DPA kao četvrta po snazi partija u parlamentu.



Mandat sadašnjeg sastava DIK ističe 2020. godine, a Čičakovski je prvi predsednik koji je došao iz redova eksperata na osnovu političkog dogovora stranaka za rešavanje političke krize nazvanog Dogovor iz Pržina.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva