:

:

TV Most

Foto: Tanjug/AP

clock

Maj 19, 2016   12:05

0

192

Makedonija: Novi protesti u Skoplju i drugim gradovima

U Skoplje je više hiljada demonstranata prošlo kroz grad da bi gađali bojom zgradu parlamenta, Agencije za medije kao i zgradu teatra Komedija.

Oni su protestovali protiv direktora tog pozorišta koji je kritikovao demonstracije, prenela je MIA.

Demonstranti su ponovili svoje zahteve za ostavkom predsednika Đorđa Ivanova, kao i za povlačenjem njegove odluke o aboliciji odgovornih u aferi "Prisluškivanje", prenela je MIA.

Makedonski parlament usvojio je ranije danas amadman na Zakon o pomilovanju, kojim se predsedniku Đorđu Ivanovu daje mogućnost da poništi aboliciju za više od 50 političara i njihovih saradnika umešanih u skandal o prisluškivanju, prenele su agencije.

Predsedniku se daje mogućnost da tako postupi u roku od 30 dana od donošenja tog zakona i pri tome nije dužan da obrazloži svoju odluku, navela je MIA.

Opozicioni SDSM saopštio je, međutim, da ne prihvata selektivnu aboliciju, javila je tv Telma.

Poslanici makedonskog parlamenta odlučili su juče da otkažu vanredne parlamentarne izbore koji su bili zakazani za 5. jun, ali novi datum nije utvrđen.

To je drugi put da se u Makedoniji odlažu vanredni parlamentarni izbori koji bi trebalo da ovu zemju izvuku iz krize koja traje duže duže od godinu dana.

Iako je parlament ranije bio raspušten, današnja sednica je zakazana nakon što je Ustavni sud suspendovao sve predizborne aktivnosti.

EU je pozdravila suspenziju saopštivši da se nisu stekli uslovi za održavanje izbora kako je prvobitno planirano, prenosi AP.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva