:

:

TV Most

clock

Jul 02, 2018   18:10

0

218

"Makedonija nikad nije bila bliže EU"


Koblerova je pred odborom Sobranja Makedonije za evropska pitanja rekla da će jedan od prioriteta austrijskog predsedavanja Uniji biti Zapadni Balkan i čestitala Makedoniji na dostignućima u poslednjih godinu dana.



"Nikada niste bili bliže EU nego sada. Imate jasan datum za početak pregovora, ali i mnogo posla pred vama. Budite uvereni da jasna evropska perspektiva za Zapadni Balkan i jasna evropska perspektiva vaše zemlje ostaje vrhunski prioritet za austrijsko predsedavanje", rekla je ambasadorka zemlje koja je juče preuzela predsedavanje Evropskoj uniji.



Prema navodima medija, Koblerova je česititala Makedoniji na reformskim naporima i dostignućima postignutim u poslednjih godinu dana, a koji su, kako je ocenila, bili istorijskih razmera.



Kao posebne uspehe navela je Dogovor o dobrosusedstvu s Bugarskom i Dogovor s Grčkom za rešavanje višedecenijskog spora oko imena Makedonije.



Evropska unija je početak pregovora s Makedonijom u junu 2019. godine uslovila realizacijom Dogovora s Grčkom, prema kojem bi do kraja godine ime države trebalo da bude promenjeno u Severna Makedonija, kao i vidljivim rezultatima u reformi administracije, obaveštajnih službi i pravosuđa.



Kad je reč o pravosuđu, EU je postavila uslov da budu donete pravosnažne presude u slučajevima povezanim s prisluškivanim razgovorima i da se utvrde odgovorni za nasilje nad poslanicima u Sobranju aprila 2017. godine.


Izvor: Beta,B92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva