:

:

TV Most

Foto: Beta

clock

Maj 06, 2015   12:05

0

190

Makedonija na tački ključanja

Opozicija najavljuje širenje protesta, vlast političke rivale optužuje za izdaju i saradnju sa stranim službama.

Sukobi policije i domenstranata, prošle noći u Skoplju, označili su početak najdublje političke krize u kojoj se Makedonija našla još od sukoba 2001. godine.

U sukobima je povređeno 38 policajaca. Privedeno je 30 demonstranata, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska. Uništeno je sedam policijskih vozila, jajima je gađana zgrada vlade, goreli su ikontejneri.

Nevladina organizacija "Civil" tvrdi da se u priitvoru nalazi 27 osoba, od kojih su neki prebijeni.

Međunarodni zvaničnici su uzdržani u procenama značaja protesta, zato su u prethodnih petnaestak godina, uprkos povremenim krizama, uspeli da održe relativnu stabilnost u Makedoniji, opterećenoj složenim međuetničkim i verskim pitanjima, a sada i ozbiljnom političkom krizom na svim nivoima.

Nejasno je kojoj će se strani privoleti i makedonski Albanci, koji čine četvrtinu od oko dva miliona stanovnika ove države. Ali Ahmeti, koalicioni partner u vladi Gruevskog, uzdržan je jednako kao i opoziciona Demokratska partija Albanaca Menduha Tačija.

Stvari bi, bar sa albanske strane, mogle bitio puno jasnije naredne sedmice, kada se očekuje da će SDSM objaviti snimke telefonskih razgovora koji se tiče petostrukog ubistva kod Smiljkovskoj jezera.

Sukobi na ulicama Skoplja izbili su pošto je opozicioni Sodijal-demokratski savez objavio snimak prisluškivanog razgovora ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske, premijera Nikole Gruevskog i još nekolicine zvaničnika iz kojih proizilazi da su želeli da prikriju odgovornost za smrt Martina Neškovskog 2011. godine.

Šef misije OEBS-a u Skoplju, ambasador Ralf Bret, izrazio je zabrinutost zbog protesta i pozvao vlast i građane da deluju odgovorno i uzdrže se od nasilja, saopšteno je danas iz te misije.

"Pravo na mirno okupljanje i protest je ustavom zagarantovano pravo svih građana u državi. Takvi protesti, međutim, ne treba da budu ukaljani nasiljem", rekao je Bret.

Šef misije OEBS-a u Skoplju je istakao da svakom građaninu treba da se omogući da slobodno izrazi svoje mišljenje, na miran i odgovoran način, a snagama bezbednosti da obavljaju svoj posao i staraju se o očuvanju reda i mira.

"Policija, međutim, treba da deluje na profesionalan i odgovoran način, sa punim poštovanjem ličnih prava učesnika protesta", rekao je Bret.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva