:

:

TV Most

clock

Septembar 03, 2018   20:07

0

236

Makedonija još 2008. pristala da promeni ime?


Poverljivi dokument pod imenom "Šta treba da urade Makedonci da reše spor oko imena", datiran je na 29. jul 2008. godine, a sastavio ga je tadašnji američki ambasador u Skoplju Žilijen Milovanović.



Dokument je pokazao da je se ciljevi Makedonije nisu mnogo promenili u poslednjoj deceniji i da su u određenoj meri postignuti grčko-makedonskim sporazumom od juna ove godine.



U prvom delu dokumenta spominje se da je Milovanović svoje zaključke predstavio nakon razgovora sa tadašnjim predsednikom i premijerom Makedonije Brankom Crvenkovskim i Nikolom Gruevskim, i naveo koji bi uslovi bili prihvatljivi za zemlju.



"Ambasada SAD u Skoplju ocenjuje da je makedonska vlada spremna da zarad otvaranja puta u NATO i članstvo u EU pristane na ime Republika Severna Makedonija u svim međunarodnim organizacijama", navodi se u dokumentu američke ambasade u Makedoniji.



Takođe, dodaje se i da bi nacionalnost i jezik trebalo da zadrže pridev "makedonski", ali da s tim treba pažljivo postupati - možda u vidu nekog aneksa ili internog dokumenta UN koji neće biti predmet odobravanja grčke strane, prenosi grčki portal.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva