:

:

TV Most

clock

Mart 28, 2016   12:05

0

187

Makedonija: Istraga protiv šefa tajne policije

Sašo Mijalkov, bivši šef makedonske tajne policije i bliski rođak premijera Nikole Gruevskog, osumnjicen je da je prekoračio zakonska ovlašćenja kada je pripadnicima specijalne jedinice "Alfa" naredio da uhapse Boškovskog, preneo je RTS.

"Oštećenom Ljubi Boškovskom naneta je duševna bol, poniženo mu je dostojanstvo, a žrtva je politicke diskriminacije. To potvrduju rezultati veštacenja njegovog psihofizickog stanja", rekla je tužiteljka Fatime Fetai.

Krivična dela zbog kojih je istraga pokrenuta odnose se na mučenje i surovo postupanje prema Boškovskom, koji je 2011. godine uhapšen i kasnije osuđen zbog zloupotrebe novca iz kampanje njegove stranke Ujedinjeni za Makedoniju.

U prtljažniku njegovog automobila policija je tada pronašla oko 100 000 evra, podseća RTS.

Specijalno tužilaštvo u Makedoniji formirano je kako bi se ispitali navodi opozicije o masovnim zloupotrebama policije i tajnih službi u međustrančkim obračunima vladajuće VMRO-DPMNE sa rivalskim partijama.

Opoziciona Socijaldemokratska stranka Makedonije tvrdi da je tajna policija prisluškivala oko 100.000 od ukupno dva miliona stanovnika Makedonije, kao i da je inscenirala hapšenja i sukobe kako bi se održala na vlasti.

Haški tribunal je svojevremeno optužio Boškovskog za ratne zlocine po "komandnoj odgovornosti", ali je osloboden po svim tackama optužnice. Tribunal ga je optužio za zlocine nad Albancima u leto 2001. godine, uključujući i ubistvo sedam civila u selu Ljuboten kod Skoplja.

Posle tri i po godine provedene u haškom pritvoru, Boškovski je osloboden optužbe.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva