:

:

TV Most

clock

Maj 18, 2018   12:05

0

127

Makedonija i Grčka, vikend odluke


Najava susreta u dve prestonice usledila je posle Sofijskog samita, na čijim su se marginama sreli Zaev i Cipras i tokom višesatnih razgovora postigli značajan napredak o budućem imenu Makedonije. Mediji u obe države javljaju da je fokus pregovora usmeren na ime "Republika Ilindenska Makedonija", ali premijeri Grčke i Makedonije takve navode nisu želeli da komentarišu.



"Mnogo opcija je u igri i jedna od njih mogla bi da predstavlja kraj procesa. Kompletno rešenje neće više otvarati ovakva pitanja između susednih država - Republike Makedonije i Republike Grčke", rekao je Zaev u Strugi, dan posle povratka iz Sofije.



Zaev će, u subotu na sastanku sa predsednikom Đorđem Ivanovim i liderima političkih stranaka, objasniti tok razgovora sa Ciprasom i "mogućnosti da se pruži šansa rešenju prihvatljivom za obe strane".



"Imamo šansu da izgradimo nacionalni konsenzus o ovako važnom pitanju. Odmah posle susreta daćemo izjave i sve ćemo podeliti sa javnosti", rekao je Zaev.



Sličan raspored poteza čeka i Ciprasa, koji će tokom vikenda o pregovorima sa Makedonijom obavestiti predsednika Prokopisa Pavlopulosa i lidere političkih stranaka.



Skoplje i Atina se nadaju da bi problem koji već više od četvrt veka potresa odnose dve države mogao biti rešen do leta, čime bi bila uklonjena najveća prepreka za ulazak Makedonije u NATO.



Atmosfera je, međutim, uzavrela na obe strane, pa su u Makedoniji, ali i u Grčkoj održani protesti protiv mogućeg sporazuma, a početkom sedmice Kocijas je dobio kovertu u kojoj se nalazio metak.



Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rešenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime severne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.



Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je posle proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva