:

:

TV Most

clock

April 28, 2018   12:05

0

113

"Makedonija bez zvaničnog albanskog dok Ivanov ne ode"


Sobranje je u dva navrata usvojilo Zakon o upotrebi jezika, koji je Ivanov dva puta odbio da potpiše.


Inače, uvođenje albanskog kao drugog zvaničnog jezika bilo je deo koalicionog sporazuma aktuelnog premijera i lidera vladajuće SDSM Zorana Zaeva sa albanskim političkim partijma.



Promovisanje albanskog jezika kao zvaničnog je deo tzv. "tiranske platforme", koju su lideri političkih partija Albanaca u Makedoniji usvojili u Tirani, uz podršku premijera Edija Rame.



Predsednik parlamenta Taljat Džaferi saopštio je, naime, da primena zakona neće biti moguća sve do kraja mandata predsednika Ivanova, a da parlament nije u mogućnsti da preuzme nadležnost predsednika države jer, kako je objasnio, nema neophodnu većinu.



Džaferi je rekao da Ivanov neće moći da izbegne odgovornost nakon isteka mandata zbog, kako je naveo, zloupotrebe službene dužnosti, što je krivično delo.



"Ivanov je prkršio Ustav. Po Krivičnom zakonu odbija da izvrši dužnost, što će biti uzeto u obzir kada okonča mandat, jer to je krivično delo koje nikada ne zastareva", rekao je Džaferi, preneli su makedonski mediji.



U međuvremenu, međutim, u javnosti su isplivala svedočenja pojedinih poslanika da su bili svesni da usvajanjem pomenutog zakona krše Poslovnik o radu parlamenta, te da su ih na to naterali predstavnici DUI, kako bi se albanski jezik u Makedoniji ozvaničio.



Sobranje je drugi put usvojilo Zakon o upotrebi jezika 14. marta, a da prethodno nije razmotreno preko 60.000 amandamana koje je na taj akt podnela najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva