:

:

TV Most

clock

Februar 28, 2018   12:05

0

201

Makedonija, 35.000 problema pred Sobranjem


"U radnim grupama Sobranja, u kojima učestvuje VMRO-DPME, se ne raspravlja o zakonu o dvojezičnosti. Stav VMRO-DPMNE je nepromenjen. Smatramo da zakon izlazi iz ustavnih okvira, da je neprimenjiv, te da donosi rizike koji mogu da izazovu dalekosežne posledice", saopštila je ta stranka.



VMRO-DPMNE je, takođe, optužio vladajuću koaliciju da pokušava da uvede ovaj zakon na "mala vrata" i po skraćenoj proceduri.



Džaferi je u utorak najavio da neće biti parlamentarne rasprave o ovom zakonu.




Sobranje je, nedelju dana ranije, sa 69 glasova "za", potvrdilo zakon o upotrebi albanskog kao drugog zvaničnog jezika, što je bio jedan od ključnih zahteva albanskih političkih stranaka u Makedoniji.



Suštinski, makedonski parlament je tim aktom "proširio" je upotrebu albanskog jezika u Makedoniji na čitavu teritoriju države i sve institucije, pošto je prethodno upotreba albanskog jezika bila ograničena na lokalnu samoupravu.



Nijedan od poslanika nije glasao protiv tog zakona, ali u skupštinskoj sali nisu bili prisutni poslanici opozicione VMRO-DPMNE, koji sednice parlamenta bojkotuju zbog hapšenja nekolicine zvaničnike te stranke.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva