Vesti
Makedonci traže istovremene pregovore i sa Grčkom i sa EU

21:23, 13.09.2017

|

Izvor: B 92

Makedonija se nada da je uradila dovoljno da ubedi Evropsku uniju da počne pregovore o pristupanju, dok se četvrt veka dug spor sa susednom Grčkom nastavlja.
To je izjavio makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

Dimitrov je za Rojters rekao da Grčka nije odmah prihvatila predlog Makedonije od prošlog meseca da upotrebljava ime Bivša jugoslovenska Republika Makedonija, kao u drugim međunarodnim telima.

"Ukoliko ostvarimo dovoljno u smislu reformi kod kuće, nadamo se da ćemo dostići taj stadijum (za početak pregovora o pristupanju EU) i istovremeno postići dogovor oko pitanja imena", rekao Dimitrov.

Britanska agencija podseća da je Grčka uložila veto na pokušaj Makedonije da se pridruži EU i NATO jer smatra da naziv Makedonija nagoveštava teritorijalne pretenzije nad istoimenom severnom oblašću Grčke.

Kako je dodao, do članstva u NATO treba doći kroz pregovore.

On je dodao da je potrebno da Atina vidi Makedoniju kao saveznika.

"Na duže staze, takođe je u interesu Grčke da za suseda, na svojoj severnoj granici, ima zemlju u kojoj vlada zakon", ocenio je šef makedonske diplomatije.

Dve strane trebalo bi da se opet sastanu kasnije ovog meseca u Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

Kakav god bio ishod, ukazuje Rojters, Makedonija želi da EU pristane da bar počnu pregovori u pristupanju, koji mogu trajati godinama.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design