:

:

TV Most

clock

Avgust 22, 2017   12:05

0

112

Makalister u četvrtak i petak u Beogradu

"Srbija mora da ispuni sve uslove za članstvo EU, što podrazumeva otvaranje i zatvaranje svih 35 poglavlja. Pregovarački okvir posebnu važnost daje poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, kao i koracima koji vode vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom, dogovorenim u okviru poglavlja 35", izjavio je Dejvid Makalister za Tanjug neposredno pred dolazak u Beograd.

Prema planu boravka izvestioca EP u Beogradu, u koji je Tanjug imao uvid, Dejvid Makalister bi u četvrtak prvo trebalo da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Tom sastanku bi trebalo da prisustvuje i novoimenovani ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici.

Zatim slede odvojeni razgovori Makalistera sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, prvim zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, kao i sa ministarkom za evropske interacije Jadrankom Joksimović.

Izvestilac EP za Srbiju očekuje razmenu mišljenja i sa šeficom pregovaračkog tima Srbije Tanjom Miščević i njenim saradnicima, kao i članovima Odbora za evrointegracije u Parlamentu Srbije.

U večernjim satima predviđen je sastanak Dejvida Makalistera sa predstavnicima srpske opozicije.

Kabinetu izvestioca za Srbiju, a prema saznanjima Tanjuga, do sada su prisustvo potvrdili Boris Tadić (SDS), Dragan Šutanovac (DS), Saša Radulović (Dosta je bilo) i ÄŒedomir Jovanović (LDP).

Vuk Jeremić i Saša Janković (PSG) su poručili da nisu u mogućnosti da prisustvuju sastanku.

Makalister u izjavi za Tanjug nije želeo da komentariše detalje oko sastava i tema sastanka sa opozicionim liderima

Izvori bliski kabinetu Dejvida Makalistera ranije su za Tanjug potvrdili da "Makalister polaže puno na dijalog sa opozicijom i prilikom svih svojih poseta koje su organizovali Fondacija Konrad Adenauer ili Delegacija EU, on je razgovarao sa opozicionim političarima".

Drugog dana posete Dejvid Makalister ima razgovore sa predstavnicima nemačke fondacije Konrad Adenauer u Beogradu.

"Inicijativa za dijalog korisna i važna"

U intervjuu datom Tanjugu pred dolazak u Beograd, Makalister je kao "veoma korisnu i elementarno važnu" ocenio inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se u Srbiji povede sveobuhvatni društveni dijalog o Kosovu i Metohiji.

Izneo je očekivanje da će se Briselski dijalog nastaviti "što je pre moguće", kao i da EU od obe strane želi da vidi konstruktivan pristup i predanost dijalogu.

"Na kraju je neophodan pravno obavezujući sporazum, koji bi Srbiji i Kosovu omogućio da, kao punopravne članice, u smislu sporazuma EU, nezavisno jedna od druge, mogu preuzeti svoje obaveze i prava. Konkretna sadržina sporazuma zavisi od obe strane", objasnio je nemački političar u intervjuu.

Dejvid Maklaister je pozdravio i drugu inicijativu predsednika Srbije, kojom je Vučić od EU zvaničnika zatražio vremenski okvir za pristupanje Srbije EU.

"Predsednik Vučić je svojim zahtevom za konkretnim vremenskim okvirom za pristupanje Srbije EU još jednom jasno stavio do znanja da želi svoju zemlju što pre da uvede u Uniju. To u potpunosti pozdravljam. Istovremeno se slažem sa izjavom predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska. Jedna zemlja može pristupiti EU samo ako stvarno ispuni sve uslove, a u to spada najpre poštovanje i podsticanje u Sporazumu EU navedenih osnovnih vrednosti, kao što su ljudska prava, sloboda, demokratija, nacionalnih manjina...", naglasio je Makalister.

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu ponavlja da čim ti uslovi budu ispunjeni Srbija može da uđe u članstvo EU.

"Kada će Srbija te kriterijume ispuniti zavisi samo od usvajanja i primene potrebnih reformi u Beogradu. Jasno je da je Srbija na dobrom putu i to me raduje", istakao je izvestilac EU.

Ocenio je i da vojna neutralnost Srbije neće imati nikakve posledice po pristupni proces zemlje. Dejvid Maklaister, nekadašnji premijer Donje Saksonije i jedan od vodećih članova Hrišćansko-demokratske unije Angele Merkel, u Srbiju dolazi u jeku predizborne kamanje u Nemačkoj.

U intervjuu za Tanjug je podsetio da je nemačkoj vladi i posebno kancelarki Merkel održiva stabilnost Balkana jedan od prioriteta.

"Ona je inicirala Berlinski proces koji konkretnim projetima vodi ka jačanju regionalne saranje i privrede", zaključio je Makalister u razgovoru za Tanjug.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva