:

:

TV Most

clock

Jun 13, 2017   12:05

0

124

Makalister: Srbija jasno ide ka članstvu u EU

"Srbija jasno ide ka članstvu u EU. Zemlja je otvorila osam poglavlja, od kojih su dva privremno zatvorena, a očekujemo otvarnje dva nova poglavlja", rekao je Makalister otvarajući debatu u Evropskom parlamentu o Rezoluciji o Srbiji.

Dejvid Makalister je naglasio da su tri tačke bitne na putu Srbije u EU - vladavina prava, ekonomske reforme i regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi. On je ponovio da je napredak u poglavljima 23 i 24 kao i u normalizaciji odnosa sa Prištinom "neophodan" za napredak Srbije na putu evrointegracija.

Malta, kao predsedavajuća Evropskim savetom, pozdravila je napredak Srbije u procesu pristupnih pregovora kao i u saradnji sa EU i regionom.

"Srbija je u 2016. godini napravila važan napredak. Bitno je da je taj napredak stabilan i da se nastavlja", poručila je predstavnica Malte Helena Dali.

Ona kaže da će malteško predsedavanje organizovati Međuvladinu konferenciju sa Srbijom sledeće nedelje na kojoj bi trebalo da budu otvorena poglavlja koja će dobiti zeleno svetlo svih zemalja članica.

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han ispred Evropske komisije pozdravio je, kako je rekao, izbalansiranu Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji koja je po njemu u skladu sa izveštajem o napretku Komisije iz 2016. godine.

"Srbija je napravila dobar napredak ka članstvu u EU što je strateški cilj koji su postavili i Vlada i predsednik Aleksandar Vučić", poručio je Han.

Komesar Han je pohvalio Srbiju za napredak u oblasti regionalnih odnosa, u dijalogu sa Prištinom, kao i u reformi javne uprave i napora uloženih u rešavanje migracione krize. Han je izjavio da očekuje nastavak dijaloga sa Kosovom i da će se energija u Srbiji, posle predsedničkih izbora, usmeriti na reforme.

U nastavku rasprave evropski poslanici su konstatovali da je izvešataj o Srbiji "izbalansiran", da je zemlja napravila napredak ali i da ima manjkavosti prevashodno u oblasti vladavine prava što se odnosi na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanje medijskih sloboda i slobode izražavanja kao i poštovanje ljudskih prava.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva